marcat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MARCÁ, marchez, vb. I. Tranz. 1. A face, a aplica un semn caracteristic pe un obiect, pe un animal etc., pentru a-l deosebi de altele. ♦ A imprima, pe un obiect de metal preţios, semnul oficial care îi garantează calitatea şi autenticitatea. 2. Fig. A constitui o notă specifică, o trăsătură caracteristică; a reprezenta, a ilustra. ♦ A scoate în evidenţă, a releva, a sublinia; a manifesta. ♦ A constitui o dovadă; a indica, a dovedi. 3. A delimita un teren, o suprafaţă etc. prin linii, semne; a însemna. 4. (Sport) A obţine unul sau mai multe puncte într-o competiţie, într-un joc; a înscrie. ♦ A supraveghea pe unul sau pe mai mulţi jucători din echipa adversă, pentru a-i împiedica să întreprindă acţiuni ofensive, sau să marcheze (4). – Din germ. markieren, fr. marquer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARCÁT1 s.n. Acţiunea de a marca şi rezultatul ei; marcare, marcaj. – V. marca.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARCÁT2, -Ă, marcaţi, -te, adj. 1. Care poartă o marcă (1). ♦ (Despre obiecte de metal preţios) Care are imprimat semnul oficial de garanţie a calităţii şi a autenticităţii. ♦ (Despre greutăţi) Prevăzut cu semnul oficial care garantează exactitatea măsurii indicate. ♦ (Despre căi de comunicaţie) Care este prevăzut cu marcaj. 2. Fig. (Despre abstracte) Care iese în evidenţă; accentuat, pronunţat, distinct, reliefat, nuanţat. – V. marca.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MAR//CÁ ~chéz tranz. 1) A evidenţia printr-o marcă; a însemna. 2) (obiecte din metale preţioase, mărfuri industriale) A prevedea cu un semn oficial (pentru a garanta calitatea şi autenticitatea). 3) (terenuri, suprafeţe) A indica printr-un jalon, stabilind limitele. 4) A indica printr-un semn; a scoate în evidenţă. ~ greşelile. 5) sport (goluri, puncte etc.) A trece la activul său ori al echipei sale; a înscrie. 6) sport (jucători din echipa adversă) A supune unui marcaj. 7) A însemna prin sine; a constitui; a reprezenta. 8) fig. A servi drept dovadă; a demonstra; a dovedi; a proba. /<germ. markieren, fr. marquer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARCÁ vb. I. tr. 1. A însemna (un obiect) pentru a(-l) recunoaşte; (spec.) a însemna (un obiect de aur, de platină etc.) pentru a garanta că este veritabil. 2. (Fig.) A indica, a dovedi; a arăta, a proba. ♦ A remarca; a sublinia. 3. (Sport) A supraveghea pe unul sau pe mai mulţi jucători din echipa adversă spre a-i împiedica să întreprindă acţiuni ofensive; a înscrie, a realiza un punct. [P.i. 3,6 -chează. / < fr. marquer, cf. it. marcare].
(Dicţionar de neologisme)

MARCÁ vb. tr. 1. a însemna (un obiect, un animal) pentru a(-l) recunoaşte; (spec.) a însemna (un obiect de aur, de platină etc.) pentru a garanta că este veritabil. 2. (fig.) a indica, a dovedi; a arăta, a proba. ♢ a remarca; a sublinia. 3. a delimita un teren, o cale rutieră sau navigabilă etc. 4. (sport) a supraveghea pe unul sau pe mai mulţi jucători din echipa adversă spre a-i împiedica să întreprindă acţiuni ofensive. 5. a înscrie unul sau mai multe puncte într-o competiţie etc. (< fr. marquer, germ. markieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

marcá vb., ind. prez. 1 sg. marchéz, 3 sg. şi pl. marcheáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

marcát s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MARCÁ vb. 1. v. însemna. 2. v. timbra. 3. v. delimita. 4. v. înregistra. 5. a arăta, a indica, a însemna, a preciza. (Ceasul ~ timpul.) 6. v. accentua. 7. a ilustra, a însemna, a reprezenta, a semnifica. (Acest roman ~ o dată importantă în literatură.) 8. (SPORT) a înscrie, (rar) a puncta. (A ~ un gol.)
(Dicţionar de sinonime)

MARCÁ vb. v. demonstra, dovedi, indica, proba.
(Dicţionar de sinonime)

ATOM MARCÁT s. v. trasor.
(Dicţionar de sinonime)

MARCÁT adj. 1. v. însemnat. (Vite ~.) 2. v. timbrat. 3. v. accentuat. 4. v. evident.
(Dicţionar de sinonime)

MARCÁT adj. v. clar, evident, flagrant, incontestabil, indiscutabil, izbitor, în-vederat, limpede, neîndoielnic, neîndo-ios, netăgăduit, pregnant, vădit, vizibil.
(Dicţionar de sinonime)

MARCÁT s. v. însemnare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar marc marca

Cuvinte se termină cu literele: at cat rcat arcat