marchiză dex - definiţie, sinonime, conjugare

marchiză

MARCHÍZĂ, marchize, s.f. I. Soţie sau fiică de marchiz. II. 1. Acoperiş (de sticlă) prins într-o armătură de fier şi aşezat deasupra intrării principale a unei case în scopul protejării intrării de intemperii. 2. Încăpere cu (acoperiş şi) pereţi cu numeroase geamuri, aşezată la intrarea unei case. 3. Cabină pentru mecanic la locomotivele cu aburi. III. Tip de inel de podoabă cu montură de pietre de formă ovală. – Din fr. marquise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARCHÍZ//Ă1 ~e f. Soţie sau fiică de marchiz. /<fr. marquise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARCHÍZ//Ă2 ~e f. 1) Mic acoperiş sub formă de streaşină, fixat deasupra intrării principale a unei clădiri. 2) Mică încăpere cu pereţi de sticlă ce precedă intrarea într-o casă. /<fr. marquise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARCHÍZĂ s.f. I. Soţie de marchiz. II. 1. Acoperiş mic, de obicei din sticlă, plasat deasupra intrării principale a unei case. 2. Mic vestibul cu pereţii de sticlă la intrarea unor case. 3. Cabină de locomotivă. 4. Fotoliu stil Ludovic al XIV-lea, cu spătar larg şi de înălţime redusă. [< fr. marquise].
(Dicţionar de neologisme)

MARCHÍZĂ s. f. I. soţie, fiică de marchiz. II. 1. acoperiş de sticlă, deasupra intrării principale a unei case. 2. mic vestibul cu pereţii de sticlă la intrare. 3. cabina mecanicului de locomotivă. III. inel de podoabă cu o montură de pietre de formă ovală. IV. numele unor pere zemoase. (< fr. marquise)
(Marele dicţionar de neologisme)

marchíză s. f., g.-d. art. marchízei; pl. marchíze
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar marc march marchi

Cuvinte se termină cu literele: za iza hiza chiza rchiza