maree dex - definiţie, sinonime, conjugare

maree

[Sinonime]
MARÉE, maree, s.f. 1. Mişcare oscilatorie zilnică şi alternativă (de înaintare sau de retragere de la ţărm) a apelor mărilor şi oceanelor, datorită atracţiei Lunii şi a Soarelui. ♢ (În sintagma) Maree neagră = strat de petrol care pluteşte pe suprafaţa apei şi poluează plajele, ca urmare a accidentării vaselor petroliere. – Din fr. marée.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARÉE ~ f. Mişcare zilnică oscilatorie a apelor mărilor şi oceanelor, al căror nivel creşte şi descreşte alternativ, ca urmare a atracţiei Lunii sau a Soarelui. [G.-D. mareei] /<fr. marée
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARÉE s.f. Ridicare sau coborâre a nivelului apelor mării (care are loc de obicei de două ori pe zi) datorită atracţiei Lunii şi a Soarelui. ♦ Maree atmosferică = variaţie periodică a presiunii atmosferice, provocată de variaţia temperaturii ori de atracţia Lunii sau a Soarelui. [Pron. -re-e, pl. invar. / < fr. marée, it. marea].
(Dicţionar de neologisme)

MARÉE s. f. mişcare periodică de ridicare (flux) sau coborâre (reflux) a nivelului apelor mării sau oceanului (de două ori pe zi), datorită atracţiei gravitaţionale a Lunii şi a Soarelui. o ~ atmosferică = variaţie periodică a presiunii atmosferice, provocată de variaţia temperaturii ori de atracţia Lunii sau a Soarelui; ~ neagră = pânză de petrol din accidente ale petrolierelor, care pluteşte pe mare, poluând-o. (< fr. marée)
(Marele dicţionar de neologisme)

marée s. f., art. maréea, g.-d. art. maréei; pl. marée
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MARÉE s. (GEOGR.) (înv.) palirie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar mare

Cuvinte se termină cu literele: ee ree aree