marinat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MARINÁ, marinez, vb. I. Tranz. A prepara peşte, carne etc. cu un sos făcut din untdelemn, bulion, lămâie sau oţet şi diverse condimente (pentru consumul imediat sau pentru conservare). – Din fr. mariner, germ. marinieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARINÁT, -Ă, marinaţi, -te, adj. (Despre peşte, carne etc.) Pregătit sau conservat cu sos de bulion, untdelemn, lămâie sau oţet şi diverse condimente. – V. marina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MARIN//Á ~éz tranz. (alimente) A prepara cu un sos special condimentat (pentru a da un gust bun sau pentru a conserva). /<fr. mariner, germ. marinieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARINÁ vb. I. tr. A conserva, a prepara (peşte, carne) în sos făcut din untdelemn, bulion, oţet şi diferite condimente. [Cf. fr. mariner, it. marinare].
(Dicţionar de neologisme)

MARINÁ vb. tr. a prepara (peşte, carne) în sos făcut din untdelemn, bulion, oţet şi diferite condimente. (< fr. mariner, germ. marinieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

mariná vb., ind. prez. 1 sg. marinéz, 3 sg. şi pl. marineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mărinát, mărinátă, adj. (reg.) inflamat, purulent.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)

MARINÁ vb. I. În gastronomie, a introduce un aliment într-o marinadă pentru a se frăgezi şi a se impregna de aromă înainte de a fi gătit sau pentru a fi conservat. – V. marinadă.
(Dicţionar gastronomic explicativ)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar mari marin marina

Cuvinte se termină cu literele: at nat inat rinat arinat