marionetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

marionetă

[Sinonime]
MARIONÉTĂ, marionete, s.f. Păpuşă sau figurină acţionată de o persoană (cu ajutorul unor sfori) spre a interpreta diferite roluri în teatrul de păpuşi; fantoşă. ♦ Fig. Persoană care execută orbeşte ceea ce i se cere. ♢ (Adjectival) Guvernul-marionetă. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. marionette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARIONÉT//Ă ~e f. 1) Figură reprezentând o fiinţă umană sau un animal, care, acţionată de o persoană, interpretează un rol în teatrul de păpuşi. 2) fig. Persoană uşor influenţabilă, lipsită de voinţă şi de personalitate; jucărie; păpuşă. [Sil. -ri-o-] /<fr. marionnette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARIONÉTĂ s.f. 1. Păpuşă manevrată cu sfori, care interpretează diferite roluri pe o scenă specială. 2. (Fig.) Executant servil, lipsit de individualitate; interpus. [Pron. -ri-o-. / < fr. marionnette].
(Dicţionar de neologisme)

MARIONÉTĂ s. f. 1. păpuşă manevrată cu sfori, care interpretează diferite roluri pe o scenă specială. 2. (fig.) executant servil, lipsit de individualitate. 3. (mar.) scripete vertical turnant, la piciorul catargului, servind la ghidarea manevrelor. (< fr. marionnette)
(Marele dicţionar de neologisme)

guvérn-marionétă s. n. (sil. -ri-o-), pl. guvérne-marionétă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

marionétă s. f. (sil. -ri-o-), pl. marionéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MARIONÉTĂ s. fantoşă. (~ la teatrul de păpuşi.)
(Dicţionar de sinonime)

MARIONÉTĂ s. v. păpuşă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar mari mario marion

Cuvinte se termină cu literele: ta eta neta oneta ioneta