martingală dex - definiţie, sinonime, conjugare

martingală

MARTINGÁLĂ, martingale, s.f. I. 1. Curea de la ham în formă de furcă, ce nu permite calului să se ridice în două picioare. 2. Bară de metal în formă de suliţă, care se fixează dedesubtul bompresului la navele cu pânze. II. Procedeu de a ponta la jocurile de noroc, constând în dublarea mizei după o lovitură pierdută. – Din fr. martingale.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MARTINGÁL//Ă ~e f. 1) Piesă de harnaşament, constând dintr-o curea în formă de furcă, care nu permite calului să se ridice în două picioare. 2) (la navele cu pânze) Bară de metal aşezată sub bompres, care susţine parâmele. 3) (la jocurile de cărţi) Miză dublă după fiecare pierdere. /<fr. martingale
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MARTINGÁLĂ s.f. 1. Curea de la ham care nu lasă calulsară în două picioare. 2. (Mar.) Bară de metal fixată sub bompres, care susţine subarbele. 3. (La jocul de cărţi) Pontare dublă după fiecare pierdere. [< fr. martingale].
(Dicţionar de neologisme)

MARTINGÁLĂ s. f. 1. curea de ham care nu lasă calul să sară în două picioare. 2. (mar.) bară de metal fixată perpendicular sub bompres, care susţine subarbele. 3. sistem de joc bazat pe consideraţii decurgând din calculul probabilităţilor, care urmăreşte asigurarea beneficiului prin mărirea progresivă a mizei la jocurile de noroc şi la cursele de trap. (< fr. martingale)
(Marele dicţionar de neologisme)

martingálă s. f., g.-d. art. martingálei; pl. martingále
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar mart marti martin

Cuvinte se termină cu literele: la ala gala ngala ingala