masculin dex - definiţie, sinonime, conjugare

masculin

[Sinonime]
MASCULÍN, -Ă, masculini, -e, adj. 1. De sex bărbătesc; p.ext. care este propriu masculului (1), bărbatului; bărbătesc. ♦ Alcătuit din bărbaţi, de bărbaţi. ♦ Gen masculin (şi substantivat, n.) = gen gramatical care cuprinde numele de fiinţe de sex bărbătesc, precum şi nume de lucruri care, prin tradiţie sau prin analogie cu cele dintâi, sunt socotite de acelaşi sex. ♦ (Gram.) Care aparţine genului masculin. Adjective masculine. ♦ (Bot.) Mascul (2). 2. (Despre rime; p.ext. despre versuri) Care rimează pe ultima silabă accentuată. – Din lat. masculinus, fr. masculin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MASCULÍN ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de mascul; propriu masculului. ♢ Gen ~ gen gramatical care cuprinde fiinţele de gen bărbătesc şi numele de obiecte considerate prin tradiţie ca făcând parte din această categorie. 2) (despre substantive, adjective etc.) Care ţine de genul bărbătesc; propriu genului bărbătesc. 3) (despre rime, versuri) Care are accent pe ultima silabă. /<lat. masculinus, fr. masculin
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MASCULÍN, -Ă adj. 1. De mascul; bărbătesc. ♢ Gen masculin = formă pe care o ia un cuvânt (substantiv, pronume etc.) pentru a denumi o fiinţă sau un lucru considerat de sex bărbătesc sau care este în legătură cu un astfel de nume. 2. (Despre rime) Care rimează pe ultima silabă accentuată. [Cf. fr. masculin, lat. masculinus].
(Dicţionar de neologisme)

MASCULÍN, -Ă adj. 1. de mascul; propriu bărbatului, bărbătesc. o gen ~ (şi s. n.) = gen gramatical care cuprinde nume de fiinţe sau de lucruri de sex bărbătesc. 2. (despre rime) cu accent pe ultima silabă. (< fr. masculin, lat. masculinus)
(Marele dicţionar de neologisme)

masculín adj. m., pl. masculíni; f. sg. masculínă, pl. masculíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MASCULÍN adj. 1. v. bărbătesc. 2. bărbătesc, mascul. (Flori ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Masculinfeminin
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mas masc mascu mascul

Cuvinte se termină cu literele: in lin ulin culin sculin