masiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

masiv

[Sinonime]
MASÍV, -Ă, masivi, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Care se prezintă ca o masă unitară şi compactă. ♦ (Despre obiecte) Care este format dintr-un material compact, fără goluri; plin; p.ext. greu. 2. (Despre fiinţe, construcţii etc.) Mare, solid, voluminos, greu; p.ext. impunător, impresionant (prin dimensiuni). 3. Care este sau se produce în cantităţi mari, pe scară întinsă; amplu. II. S.n. 1. Unitate de relief formată dintr-un grup de munţi sau de dealuri (reunite în jurul unui vârf); p.ext. munte. 2. Arboret în care coroanele arborilor se ating. ♦ Grupare de arbori, de arbuşti sau de plante de acelaşi fel (făcută pentru a produce anumite efecte decorative). 3. P.anal. Bloc de beton sau de zidărie de dimensiuni mari, de care se leagă sau care susţine o construcţie. ♦ Masă mare de material solid; grămadă mare; morman. ♦ Partea cea mai compactă, cea mai mare, cea mai importantă dintr-un întreg. – Din fr. massif, germ. Massiv.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MASÍV1 ~ă (~i, ~e) 1) Care are o masă bine închegată; cu masa constituită din părţi unite strâns. 2) Care constituie o masă grea şi compactă; cu masa compactă şi lipsită de goluri. 3) (despre fiinţe, construcţii etc.) Care se caracterizează prin dimensiuni impunătoare; de mari proporţii. 4) Care se produce pe scară largă; realizat în masă. Bombardament ~. Plecare ~ă. /<fr. massif, germ. massiv
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MASÍV2 ~e n. 1) Ansamblu de forme identice de relief, care constituie o unitate. ~ muntos. 2) Grup compact, care formează o totalitate (de arbori, de plante, de blocuri locative etc.). ~ de pini. 3) Cantitate mare care formează o masă compactă. ~ de cărbuni. /<fr. massif, germ. Massiv
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MASÍV s.n. 1. Ansamblu de culmi muntoase şi deluroase care formează o unitate de relief. ♦ Grup de păduri de acelaşi fel. 2. Morman, grămadă mare. [< fr. massif].
(Dicţionar de neologisme)

MASÍV, -Ă adj. 1. Care este (sau pare să fie) compact, des, plin, dens; cu masă mare. ♦ Solid; voluminos, mare; impresionant. 2. În mare cantitate, amplu. [< fr. massif].
(Dicţionar de neologisme)

MASÍV, -Ă I. adj. 1. care constituie o masă compactă, densă. 2. solid; voluminos, mare; (p. ext.) impresionant. 3. în cantitate mare, amplu. II. s. n. 1. ansamblu de culmi muntoase şi deluroase care formează o unitate de relief. 2. arboret în care coroanele arborilor se ating. ♢ grup de păduri de acelaşi fel. 3. morman, grămadă mare. (< fr. massif, germ. Massiv)
(Marele dicţionar de neologisme)

masív adj. m., pl. masívi; f. sg. masívă, pl. masíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

masív s. n., pl. masíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MASÍV adj., s. 1. adj. compact, plin. (O bară ~.) 2. adj. v. voluminos. 3. s. v. munte.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Masiv ≠ mic, miniatural, minuscul, mărunt
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mas masi

Cuvinte se termină cu literele: iv siv asiv