maturație dex - definiţie, sinonime, conjugare

maturație

[Sinonime]
MATURÁŢIE, maturaţii, s.f. 1. Totalitatea transformărilor pe care le suferă o celulă sexuală, un fruct sau un organism până la dezvoltarea lor morfologică completă; proces de maturizare; maturare. 2. Totalitatea transformărilor fizice sau chimice pe care le suferă unele substanţe sau sisteme coloide înainte de a ajunge la forma definitivă; maturizare. – Din fr. maturation.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MATURÁŢI//E ~i f. 1) Ansamblu de transformări sau de faze succesive prin care trece un organism până când ajunge la nivelul dezvoltării morfologice complete. 2) Ansamblu de modificări suferite de o celulă sexuală până ce ajunge să fie aptă pentru fecundare. 3) Totalitate de transformări fizice sau chimice prin care trece o substanţă pentru a ajunge la proprietăţile ei optime. /<fr. maturation
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MATURÁŢIE s.f. 1. Totalitatea schimbărilor care se produc într-o celulă, într-un organism etc. până la maturitate; maturare. 2. Totalitatea transformărilor chimice sau fizice suferite de o substanţă până ajunge la forma definitivă. ♦ Îmbătrânire a materialelor sau a produselor nemetalice. [Pron. -ţi-e, gen. -iei, var. maturaţiune s.f. / cf. fr. maturation, lat. maturatio].
(Dicţionar de neologisme)

MATURÁŢIE s. f. 1. totalitatea modificărilor care se produc într-o celulă, într-un organism până la maturitate. 2. transformare chimică sau fizică suferită de o substanţă până ajunge la forma definitivă. 3. îmbătrânire a materialelor, a produselor nemetalice. 4. stadiu de colectare a unui abces. (< fr. maturation, lat. maturatie)
(Marele dicţionar de neologisme)

maturáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. maturáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. maturáţiei; pl. maturáţii, art. maturáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MATURÁŢIE s. v. coacere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mat matu matur matura

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie ratie uratie