mazili dex - definiţie, sinonime, conjugare
MAZÍL, mazili, s.m. 1. Domn sau înalt demnitar scos din funcţie. 2. Mic boier sau descendent de mic boier (fără funcţie publică). 3. Membru al unui corp de cavalerie format din boierii scoşi din funcţie. 4. Persoană însărcinată cu strângerea birurilor; vătăşel în slujba boierilor, plătit din banii birului. – Din tc. mazul.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MAZILÍ, mazilesc, vb. IV. Tranz. A scoate din domnie sau din slujbă un domn, un boier etc.; (astăzi fam.) a destitui dintr-o funcţie pe cineva. ♦ Fig. (rar) A alunga, a îndepărta. – Din mazil.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MAZÍL ~i m. ist. 1) Demnitar sau mare demnitar destituit din funcţie. 2) Boier mic (fără funcţie publică). 3) Cavalerist dintr-o unitate militară constituită din boieri scoşi din funcţii publice. 4) Slujbaş însărcinat cu strângerea birurilor. /<turc. mazul
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A MAZIL//Í ~ésc tranz. 1) A face mazil; a scoate din domnie; a detrona. 2) fam. (persoane) A da afară dintr-o funcţie, dintr-un post; a destitui; a elibera; a concedia; a scoate. /Din mazil
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mazíl (mazíli), s.m. – 1. (Înv.) Destituit, dat afară din funcţie sau serviciu. Se spunea despre principii destituiţi de sultan, ca şi despre demnitarii concediaţi; acestia din urmă formau o clasă aparte, de boieri supuşu unui regim special de dări. – 2. Boier. – Var. (Mold.) mazîl. Tc. mazul, din arab. ma‘zul (Şeineanu, II, 253; Roesler 598; Lokotsch 1450). Sec. XVII. – Der. mazilesc, adj. (nobil); mazili, vb. (a destitui, a da afară; a expulza); mazilie, s.f. (destituire, exil); mazilime, s.f. (reuniune de mazili). Rus. de S. mazil „proprietar”, pe care Vasmer, II, 88 îl consideră de origine mai puţin clară, provine din rom.
(Dicţionarul etimologic român)

mazíl s. m., pl. mazíli
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mazilí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. mazilésc, imperf. 3 sg. mazileá; conj. prez. 3 sg. şi pl. mazileáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MAZILÍ vb. (POL., IST.) a detrona, (înv. şi pop.) a surpa. (Domnitorul a fost ~.)
(Dicţionar de sinonime)

MAZILÍ vb. v. demite, destitui, îndepărta, scoate.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma maz mazi mazil

Cuvinte se termină cu literele: li ili zili azili