medalion dex - definiţie, sinonime, conjugare

medalion

[Sinonime]
MEDALIÓN, medalioane, s.n. 1. Bijuterie de formă rotundă sau ovală, care încadrează sau închide între două capace o fotografie, o pictură, o şuviţă de păr etc. şi care se poartă de obicei la gât. ♦ Ramă ovală sau rotundă în care este fixată o fotografie sau un tablou; p. ext. fotografie sau tablou fixat într-o astfel de ramă. 2. Element decorativ de formă circulară sau ovală, folosit în arhitectură, mobilier etc. şi cuprinzând un basorelief, o inscripţie, un portret etc. 3. Scriere literară în proză de mici dimensiuni, pe o anumită temă, în care sunt schiţate trăsăturile fundamentale ale vieţii şi operei unei personalităţi, adesea urmată de exemplificări din opera acesteia. [Pr.: -li-on] – Din fr. médaillon (după medalie). Cf. it. m e d a g l i o n e.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MEDALI//ÓN ~oáne n. Bijuterie de formă rotundă sau ovală, în care se include o fotografie sau o şuviţă de păr a unei persoane scumpe şi care se păstrează, de obicei, la gât. [Sil. -li-on] /<fr. médallion
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MEDALIÓN s.n. 1. Bijuterie ovală sau rotundă în care se păstrează o fotografie sau o mică amintire şi care se poartă de obicei la gât. 2. Fotografie sau tablou de formă ovală sau rotundă. 3. Ornament rotund sau oval care cuprinde un basorelief, o inscripţie. ♦ Motiv în formă de romb care se aplică în mijlocul unei ţesături. 4. Preparat culinar de formă rotundă sau ovală. 5. Scurtă scriere literară în proză, articol critic în care se schiţează portretul unei personalităţi. ♦ Spectacol, emisiune etc. dedicată evocării unui compozitor sau unui scriitor. [Pron. -li-on. / < fr. médaillon, cf. it. medaglione].
(Dicţionar de neologisme)

MEDALIÓN s. n. 1. bijuterie ovală sau rotundă în care se păstrează o fotografie, o mică amintire (care se poartă la gât). 2. ornament rotund sau oval de faţadă sau de mobilier, care cuprinde un basorelief, o inscripţie. ♢ motiv în formă de romb care se aplică în mijlocul unei ţesături. 3. preparat culinar de formă rotundă sau ovală. 4. scurtă scriere literară în proză, articol critic în care se schiţează portretul unei personalităţi. ♢ spectacol, emisiune dedicată evocării unui scriitor, muzician etc. (< it. medaglione, fr. médaillon)
(Marele dicţionar de neologisme)

medalión s. n. (sil. -li-on), pl. medalioáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

MEDALIÓN s.n. În gastronomie, felie de formă rotundă sau ovală de carne (muşchi sau muşchiuleţ de viţel sau de porc), de piept de pasăre, de peşte, de crustacee sau de ficat de gâscă.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
MEDALIÓN s. (înv.) left. (Purta la gât un ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me med meda medal medali

Cuvinte se termină cu literele: on ion lion alion dalion