meditat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MEDITÁ, meditez, vb. I. 1. Intranz. A cugeta adânc asupra unui lucru. 2. Tranz. (Înv.) A examina ceva din toate punctele de vedere, a studia. 3. Tranz. (Înv.) A pune ceva la cale; a plănui, a urzi. 4. Tranz. A ajuta un elev, un student etc. să-şi pregătească (în afara orelor de curs) lecţiile, examenele; a da lecţii particulare. – Din fr. méditer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MEDITÁT, -Ă, meditaţi, -te, adj. (Despre elevi) Care a primit lecţii (particulare) în afara orelor de curs; preparat2. – V. medita.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MEDIT//Á ~éz 1. intranz. A gândi mult şi profund (asupra unui lucru); a cugeta; a reflecta; a contempla; a chibzui. 2. tranz. 1) înv. A supune unui examen amănunţit (pentru a cunoaşte mai bine); a analiza atent şi sub toate aspectele; a studia; a cerceta; a investiga; a analiza; a considera. 2) înv. (acţiuni duşmănoase sau lucruri reprobabile) A organiza pe ascuns; a pune la cale; a urzi; a ţese. 3) rar (planuri, lucruri, idei) A-şi reprezenta în minte; a pregăti îndelung în gând; a plăsmui; a urzi; a plămădi. 4) (elevi, studenţi etc.) A face să capete cunoştinţe într-un domeniu oarecare (în mod particular). /<fr. méditer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

meditá (meditéz, meditát), vb. – 1. A gîndi. – 2. A prepara, a da lecţii în particular. Fr. méditer; şi pentru sensul al doilea lat. meditari cu sensul de „a exercita, a pregăti”, comun în limba clasică (observaţiile lui Graur, BL, XIV, 109 nu sînt izbutite). – Der. meditativ, adj.; meditaţiu(n)e, s.f. (gîndire profundă; lecţie particulară), din fr. méditation; meditator, s.m. 9profesor particular); premedita, vb., din fr. préméditer.
(Dicţionarul etimologic român)

MEDITÁ vb. I. intr. A cugeta, a gândi adânc la ceva. 2. tr. A pregăti în particular un elev. [< fr. méditer, cf. lat. meditari].
(Dicţionar de neologisme)

MEDITÁ vb. I. intr. a cugeta, a gândi adânc, a reflecta. II. tr. a pregăti în particular un elev, un student. (< fr. méditer, lat. meditari)
(Marele dicţionar de neologisme)

meditá vb., ind. prez. 1 sg. meditéz, 3 sg. şi pl. mediteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

meditát adj. m., pl. meditáţi; f. sg. meditátă, pl. meditáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MEDITÁ vb. 1. v. chibzui. 2. a visa. (Toată ziua ~ la ...) 3. a pregăti, a prepara. (Îl ~ la fizică de două ori pe săptămână.)
(Dicţionar de sinonime)

MEDITÁ vb. v. analiza, cerceta, examina, investiga, plănui, studia, urmări.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me med medi medit medita

Cuvinte se termină cu literele: at tat itat ditat editat