memorial dex - definiţie, sinonime, conjugare
MEMORIÁL, -Ă, memoriali, -e, s.n., adj. I. S.n. 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie şi cu memoriile, care consemnează observaţii ştiinţifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieţii cuiva. 2. (Înv.) Memorandum (1). 3. (Livr.) Monument ridicat în amintirea unui eveniment sau a unei personalităţi. II. Adj. 1. Care este înregistrat în minte; din memorie (1). 2. Care serveşte pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc.; comemorativ. [Pr.: -ri-al] – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MEMORIÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care serveşte pentru a aduce în memorie (un eveniment sau o personalitate remarcabilă); cu destinaţia de a aminti; comemorativ. Muzeu ~. Casa ~ă. 2) Care este păstrat în memorie; expus din memorie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MEMORIÁL2 ~e n. 1) Scriere literară, care conţine observaţii ştiinţifice, impresii sau amintiri din timpul vieţii autorului. 2) Monument în memoria unui eveniment, a unor persoane celebre sau a unor eroi căzuţi pentru patrie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MEMORIÁL s.n. 1. Scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie şi cu memoriile, în care se consemnează anumite realităţi. 2. Monument sau inscripţie comemorativă. [Pron. -ri-al, pl. -le, -luri. / < fr. mémorial, it. memoriale, engl. memorial, cf. lat. (liber) memorialiscarte de însemnări].
(Dicţionar de neologisme)

MEMORIÁL, -Ă I. adj. care serveşte pentru a aminti un eveniment important, o personalitate etc. II. s.. 1. scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie şi cu memoriile, în care se consemnează anumite realităţi. 2. monument comemorativ. (< fr. mémorial, (II, 2) engl. memorial, lat. memoriales, germ. Memorial)
(Marele dicţionar de neologisme)

memoriál adj. m. (sil. -ri-al), pl. memoriáli; f. sg. memoriálă, pl. memoriále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

memoriál s. n. (sil. -ri-al), pl. memoriále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MEMORIÁL adj. v. comemorativ.
(Dicţionar de sinonime)

MEMORIÁL s. v. memorandum, memoriu, petiţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me mem memo memor memori

Cuvinte se termină cu literele: al ial rial orial morial