mesagerii dex - definiţie, sinonime, conjugare
MESAGÉR, -Ă, mesageri, -e, s.m. şi f. Persoană însărcinată să ducă, să transmită, să comunice cuiva sau undeva un mesaj; trimis2, sol2, vestitor, crainic. ♦ (Adjectival; despre porumbei) Care a fost dresat să se întoarcă la locul de plecare, adesea pentru a transmite un mesaj. – Din fr. méssager, it. messaggero.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MESAGERÍE, mesagerii, s.f. 1. Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfurile sau (în trecut) de unde plecau diverse mijloace de transport pentru călători. 2. Sistem de transport al mărfurilor sau (în trecut) al călătorilor, cu trenul, vaporul sau autocamionul, organizat de o mesagerie (1). – Din fr. messagerie, it. messaggeria.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MESAGÉR ~i m. Persoană care transmite un mesaj; sol. /<fr. messager, it. messaggero
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MESAGERÍ//E ~i f. 1) Transportare a mărfurilor cu diferite mijloace de transport (tren, vapor, autocamion etc.). 2) Oficiu de transport rapid al mărfurilor. /<fr. messagerie, it. messaggeria
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MESAGÉR s.m. 1. Purtător al unui mesaj; persoană care anunţă ceva din partea cuiva; trimis, sol. ♢ Porumbel mesager = porumbel dresat să se întoarcă la locul de plecare pentru a transmite un mesaj. 2. (Genet.) Fracţiune celulară de acid ribonucleic, care exercită o influenţă genetică determinantă asupra celulelor unui organism; informator. [< fr. messager, it. messaggero].
(Dicţionar de neologisme)

MESAGERÍE s.f. Transportarea rapidă a mărfurilor în vagoane speciale, ataşate trenurilor de călători. ♦ Oficiu de expediere a pachetelor, a mărfurilor. ♦ Vagon pentru transportul rapid de mărfuri, de pachete etc. [Gen. -iei. / < fr. messagerie, it. messaggeria].
(Dicţionar de neologisme)

MESAGÉR, -Ă s. m. f. 1. purtător al unui mesaj; sol. 2. fracţiune celulară de acid ribonucleic, care exercită o influenţă genetică determinantă asupra celulelor unui organism. (< fr. messager, it. messaggero)
(Marele dicţionar de neologisme)

MESAGERÍE s. f. sistem de transport rapid al mărfurilor, cu trenul, în vagoane speciale, cu vaporul sau autocamionul. ♢ oficiu de expediere a pachetelor, a mărfurilor. (< fr. messagerie, it. messaggeria)
(Marele dicţionar de neologisme)

mesagér s. m., pl. mesagéri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mesageríe s. f., art. mesagería, g.-d. art. mesageríei; pl. mesageríi, art. mesageríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MESAGÉR s. 1. v. crainic. 2. v. curier. 3. v. delegat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me mes mesa mesag mesage

Cuvinte se termină cu literele: ii rii erii gerii agerii