metabolism dex - definiţie, sinonime, conjugare

metabolism

[Sinonime]
METABOLÍSM s.n. Totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare şi de dezasimilare (însoţită de eliberare de energie), pe care le suferă substanţele dintr-un organism viu. ♢ Metabolism bazal = cantitatea de calorii produse într-o oră, în condiţii de repaus al organismului, raportată la un metru pătrat din suprafaţa corpului. – Din fr. métabolisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

METABOLÍSM n. Ansamblu de transformări chimice şi biologice, pe care le suferă substanţele într-un organism viu; schimb de substanţe. /<fr. métabolisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

METABOLÍSM s.n. Totalitatea proceselor nutritive de asimilaţie şi dezasimilaţie care se produc în organism. ♢ Metabolism bazal = cantitatea de căldură, exprimată în calorii, care se produce pe un metru pătrat la suprafaţa corpului unui individ într-o oră. [< fr. métabolisme, cf. gr. metabole – schimbare].
(Dicţionar de neologisme)

METABOLÍSM s. n. totalitatea proceselor nutritive de asimilaţie (anabolism) şi dezasimilaţie (catabolism) care se produc în organismele vii. ♦ ~ bazal = cantitatea de căldură exprimată în calorii, care se produce pe un metru pătrat la suprafaţa corpului unui individ, într-o oră. (< fr. métabolisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

metabolísm s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
METABOLÍSM s. (BIOL.) proces metabolic.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me met meta metab metabo

Cuvinte se termină cu literele: sm ism lism olism bolism