metamorfozat dex - definiţie, sinonime, conjugare
METAMORFOZÁ, metamorfozez, vb. I. 1. Refl. (Despre unele animale inferioare) A se dezvolta prin metamorfoză. 2. Refl. şi tranz. A căpăta sau a face să capete altă figură, altă înfăţişare; fig. a(-şi) schimba caracterul, firea, comportarea. ♦ (Mitol.) A (se) preface în plantă, în animal sau într-un lucru neînsufleţit. – Din fr. métamorphoser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

METAMORFOZÁT, -Ă, metamorfozaţi, -te, adj. 1. (Geol.) Care a suferit un metamorfism, care a fost afectat de metamorfism. 2. Care a suferit o metamorfoză; schimbat, transformat, modificat. – V. metamorfoza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A METAMORFOZ//Á ~éz tranz. A face să se metamorfozeze. /<fr. métamorphoser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE METAMORFOZ//Á mă ~éz intranz. 1) (despre unele animale inferioare) A suferi o metamorfoză. 2) (în basme şi în superstiţii) A se preface prin farmece. 3) fig. (despre persoane) A căpăta un caracter, un exterior sau o comportare nouă. /<fr. métamorphoser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

METAMORFOZÁ vb. I. refl. A suferi o metamorfoză. ♦ (Fig.; despre oameni) A-şi schimba înfăţişarea, caracterul; a se transforma (treptat). [< fr. métamorphoser].
(Dicţionar de neologisme)

METAMORFOZÁ vb. I. refl. 1. a suferi o metamorfoză (1). 2. a-şi schimba înfăţişarea, caracterul, comportarea. II. refl., tr. a (se) transforma. (< fr. métamorphoser)
(Marele dicţionar de neologisme)

metamorfozá vb., ind. prez. 1 sg. metamorfozéz, 3 sg. şi pl. metamorfozeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
METAMORFOZÁ vb. a (se) modifica, a (se) preface, a (se) preschimba, a (se) schimba, a (se) transforma, (înv. şi pop.) a (se) întoarce, a (se) muta, (înv. şi reg.) a (se) închipui, (reg.) a (se) străforma, (înv.) a (se) strămuta, a (se) suci, a (se) şanja. (Oraşul nostru s-a ~ radical.)
(Dicţionar de sinonime)

METAMORFOZÁT adj. modificat, prefăcut, pre-schimbat, schimbat, transformat, (înv.) strămutat. (Un obiect ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me met meta metam metamo

Cuvinte se termină cu literele: at zat ozat fozat rfozat