metrică dex - definiţie, sinonime, conjugare
MÉTRIC, -Ă, metrici, -ce, adj., s.f. 1. Adj. (Despre sisteme de unităţi de măsură) Care are metrul (1) drept unitate fundamentală pentru lungime. ♦ Sistem metric = sistem internaţional de măsurare a lungimilor, a greutăţilor şi a capacităţilor bazat pe unităţi fixe, care cresc şi descresc din zece în zece. 2. S.f. Ramură a poeticii care se ocupă cu studiul structurii versului şi al unităţilor prozodice; totalitatea regulilor privind măsura versului; sistem de construire ritmică a versului. 3. Adj. Care se referă la metru (2), compus într-un anumit metru; privitor la structura ritmică a versurilor. 4. S.f. Ramură a muzicii care se ocupă cu studiul metrului (4). – Din fr. métrique, germ. Metrik.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÉTRICĂ, metrice, s.f. (Înv. şi reg.) Registru, condică (de stare civilă); certificat de naştere. [Var. mítrică s.f.] – Din pol. metryka.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÉTRI//C1 ~că (~ci, ~ce) 1) (despre sisteme de unităţi de măsură) Care are metrul drept unitate de bază; bazat pe metru. Sistem ~. 2) Care ţine de metru; măsurat în metri. Spaţiu ~. /<fr. métrique, germ. Metrik
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÉTRI//C2 ~că (~ci, ~ce) Care ţine de structura ritmică a versurilor; propriu măsurii versurilor. ♢ Vers ~ vers antic bazat pe alternanţa regulată a silabelor lungi şi scurte. /<fr. métrique, germ. Metrik
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÉTRICĂ1 f. 1) Compartiment al teoriei literaturii care se ocupă cu studiul structurii versurilor. 2) Ansamblu de reguli referitoare la structura ritmică a versurilor; sistem de versificaţie. /<fr. métrique, germ. Metrik
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÉTRI//CĂ2 ~ce f. înv. , reg. Certificat de naştere. /<pol. metryka
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÉTRIC1 adj. Referitor la sistemul zecimal de măsuri şi greutăţi care are metrul ca unitate de bază. ♢ Sistem metric = ansamblul unităţilor de măsură care au la bază metrul. ♦ (Despre mărimi) Care are calitatea de a admite o măsură. [< fr. métrique].
(Dicţionar de neologisme)

MÉTRIC2 adj. Referitor la măsura versurilor, la structura lor ritmică. [Cf. fr. métrique, lat. metricus].
(Dicţionar de neologisme)

MÉTRICĂ s.f. 1. Parte a poeticii cuprinzând regulile privitoare la structura ritmică a versurilor. 2. Ramură a muzicii care se ocupă cu studiul metrului2 (2) [în DN]. 3. (Mat.) Sistem de măsuri care se asociază unei măsuri date. [Gen. -cii. / < fr. métrique, germ. Metrik, cf. gr. metrike < metron – măsură].
(Dicţionar de neologisme)

MÉTRIC, -Ă I. adj. 1. referitor la măsură, la metru. o sistem ~ = sistem internaţional de măsurare a lungimilor, greutăţilor şi capacităţilor, bazat pe unităţi care cresc, sau descresc din zece în zece. 2. referitor la metrică (II, 1). II. s. f. 1. ramură a poeticii care studiază structura versului şi a unităţilor prozodice; totalitatea regulilor privitoare la structura versurilor; sistem de construire ritmică a versurilor. 2. ramură a muzicii care se ocupă cu studiul metrului1 (4). 3. (mat.) sistem de măsuri care se asociază unei măsuri date. (< fr. métrique, /II/ germ. Metrik)
(Marele dicţionar de neologisme)

métric adj. m. (sil.-tric), pl. métrici; f. sg. métrică, pl. métrice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

métrică (registru, act) s. f. (sil. -tri-), g.-d. art. métricei; pl.métrice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

métrică (vers., muz., mal.) s. f. (sil. -tri-), g.-d. art. métricii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MÉTRICĂ s. v. catastif, condică, registru.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: me met metr metri metric

Cuvinte se termină cu literele: ca ica rica trica etrica