miciurinism dex - definiţie, sinonime, conjugare

miciurinism

MICIURINÍSM s.n. Teorie biologică potrivit căreia există o unitate între organism şi condiţiile sale de existenţă şi care priveşte transformarea speciilor ca rezultat al îmbinării acţiunii directe a condiţiilor de existenţă şi a selecţiei naturale. – Miciurin (n. pr.) + suf. -ism.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MICIURINÍSM n. Teorie biologică care se referă la metodele de hibridare artificială, de educare dirijată şi de selecţie artificială a organismelor. /Miciurin n. pr. + suf. ~ism
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MICIURINÍSM s.n. Teorie elaborată de I. V. Miciurin, care se referă la metoda de hibernare artificială, de educare dirijată şi de selecţie artificială, având în vedere că variaţiile individuale au caracter adecvat ca urmare a unităţii organism-mediu, iar ereditatea nu este legată de un anumit substrat. [Pron. -ciu-. / < Miciurin – biolog sovietic + -ism].
(Dicţionar de neologisme)

MICIURINÍSM s. n. teorie elaborată de I. V. Miciurin, care se referă la metodele de hibridare artificială, de educare dirijată şi de selecţie artificială a organismelor. (< Miciurin, n. pr. + -ism)
(Marele dicţionar de neologisme)

miciurinísm s. n. (sil. -ciu-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: mi mic mici miciu miciur

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism inism rinism