migrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MIGRÁ, migrez, vb. I. Intranz. 1. (Despre populaţii) A se deplasa în masă dintr-o regiune în altă, dintr-o ţară în alta. ♦ (Despre animale, mai ales despre păsări şi peşti) A se muta în masă din unele ţinuturi în altele, în anumite epoci ale anului, în vederea reproducerii, în căutarea unor condiţii mai bune de trai etc. 2. P. anal. (Despre particule) A se deplasa într-o anumită direcţie, sub acţiunea unei diferenţe de concentraţie sau a altor factori. – Din migraţie (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MIGR//Á ~éz intranz. 1) (despre colectivităţi) A se deplasa dintr-o regiune sau dintr-o ţară în alta (pentru a căuta condiţii prielnice de trai). 2) (despre animale, păsări sau peşti) A se deplasa periodic în masă dintr-un loc în altul. /Din migraţie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MIGRÁ vb. I. intr. 1. (Liv.) A se deplasa, a se muta în masă dintr-un loc în altul. 2. (Fiz.; despre particule) A se deplasa într-o anumită direcţie sub acţiunea a diferiţi factori. [< lat. migrare].
(Dicţionar de neologisme)

MIGRÁ vb. intr. 1. (despre triburi, popoare) a se deplasa în masă de pe un teritoriu pe altul, dintr-o ţară în alta. 2. (despre unele animale, păsări) a se deplasa în masă dintr-un loc în altul, în anumite epoci ale anului. 3. (fiz.; despre particule) a se deplasa într-o anumită direcţie sub acţiunea a diferiţi factori. (< fr. migrer, lat. migrare)
(Marele dicţionar de neologisme)

MIGRÁT adj. v. CIMERIENI. Populaţie de origine tracă, migrată în antichitate din nordul Mării Negre în Asia Mică. [Pr.: -ri-eni] [DEX \'98]
(Alte dicţionare)

migrá vb. (sil. -gra), ind. prez. 1 sg. migréz, 3 sg. şi pl. migreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MIGRÁ vb. (înv.) a se clăti. (Triburi care ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mi mig migr migra

Cuvinte se termină cu literele: at rat grat igrat