migratiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

migratiune

[Sinonime]
MIGRAŢIÚNE, migraţiuni, s.f. 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populaţii de pe un teritoriu pe altul, determinată de factori economici, sociali, politici sau naturali; migrare. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc.; migrare. 3. (În sintagmele) Migraţiunea petrolului (sau ţiţeiului) = proces de deplasare a petrolului şi a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naştere în roci, în zone subterane străine. [Pr: -ţi-u-. – Var.: migráţie s.f.] – Din fr. migration, lat. migratio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MIGRAŢIÚN//E ~i f. 1) Deplasare în vederea schimbării locului de trai şi de muncă, determinată de factori sociali, politici, economici sau naturali. 2) (despre unele animale, păsări etc.) Deplasare periodică în masă, condiţionată de factori climaterici, de necesităţi de reproducere sau de dobândire a hranei. [Sil. -ţi-u-] /<fr. migration, lat. migratio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MIGRAŢIÚNE s.f. 1. Migrare; deplasare în masă a unor triburi sau popoare de pe un teritoriu pe altul. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc. ♢ Migraţiunea ţiţeiului = trecerea ţiţeiului (şi a gazelor care-l însoţesc) din roca în care s-a format în altă rocă; migraţiunea capitalului = deplasarea capitalului dintr-o ţară în alta sau dintr-o ramură de producţie în alta. [Pron. -ţi-u-, var. migraţie s.f. / cf. lat. migratio, fr. migration].
(Dicţionar de neologisme)

MIGRAŢIÚNE s. f. 1. deplasare în masă a unor triburi sau popoare de pe un teritoriu pe altul. 2. deplasarea în masă a unor animale sau păsări dintr-o regiune într-alta în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc. 3. mişcarea apei în sol; înaintarea petrolului în rocile sedimentare. 4. ~ profesională = deplasare a unei părţi din mâna de lucru dintr-o meserie într-alta. 5. ă capitalului = deplasarea capitalului dintr-o ţară în alta, dintr-o ramură de producţie în alta. (< fr. migration, lat. migratio)
(Marele dicţionar de neologisme)

migraţiúne s. f. (sil. -gra-ţi-u-), g.-d. art. migraţiúnii; pl. migraţiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MIGRAŢIÚNE s. 1. migrare. (migraţiunea păsărilor.) 2. mişcare migratorie. (migraţiunea unei populaţii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mi mig migr migra migrat

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune tiune atiune