miliariu dex - definiţie, sinonime, conjugare

miliariu

MILIÁR1, -Ă, miliari, -e, adj., s.n. (Stâlp sau piatră) care este aşezată din milă2 în milă2 sau, p. ext., din kilometru în kilometru la marginea şoselelor şi drumurilor principale, pentru a indica distanţele. [Pr: -li-ar. – Var.: (înv.) miliáriu s.n.] – Din lat. milliarius, fr. milliaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MILIÁR2, -Ă, miliari, -e, adj. (Med.; despre unele formaţiuni) De forma unui bob de mei. ♢ Tuberculoză miliară = granulie. [Pr: -li-ar] – Din fr. miliaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MILIÁRIU s.n. v. miliar1.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MILIÁR ~ă (~i, ~e) şi substantival (despre pietre sau stâlpi) Care indică kilometrajul, fiind aşezat, de obicei, pe marginea şoselei din milă în milă sau din kilometru în kilometru. [Sil. -li-ar] /<lat. milliarius, fr. milliaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MILIÁR1, -Ă adj. Cu aspect de bob de mei. ♢ Tuberculoză miliară = tuberculoză cu mici granule; granulie. [Pron. -li-ar. / cf. fr. miliaire].
(Dicţionar de neologisme)

MILIÁR2, -Ă adj. (Despre pietrele de kilometraj; şi s.f. ) Care indică o distanţă de o mie de metri. [Pron. -li-ar. / < fr. milliaire, cf. lat. milliarius].
(Dicţionar de neologisme)

MILIÁRIU s.n. Bornă pusă din loc în loc de-a lungul şoselelor publice romane pentru a indica distanţele. [Pron. -li-a-. / < lat. milliarium].
(Dicţionar de neologisme)

miliár adj. m. (sil. -li-ar), pl. miliári; f. sg. miliáră, pl. miliáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

miliár/miliáriu s. n. (sil. -li-) [-riu pron. -riu], pl. miliáre/miliárii
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: mi mil mili milia miliar

Cuvinte se termină cu literele: iu riu ariu iariu liariu