ministerial dex - definiţie, sinonime, conjugare

ministerial

[Sinonime]
MINISTERIÁL, -Ă, ministeriali, -e, adj. Care aparţine unui ministru sau unui minister, privitor la un ministru sau la un minister, emis de un ministru sau de un minister; de ministru sau de minister. ♢ Bancă ministerială = locul pe care îl ocupă reprezentanţii guvernului în incinta unui parlament. Coală (sau hârtie) ministerială (sau de format ministerial) = coală de hârtie de format obişnuit pentru cereri. Plic ministerial = plic de dimensiuni mari, în care pot încăpea acte fără să fie îndoite. [Pr: -ri-al] – Din fr. ministériel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MINISTERIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de miniştri; propriu miniştrilor. 2) Care ţine de minister; propriu ministerului. Colegiu ~. Criză ~ă. [Sil. -ri-al] /<fr. ministériel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MINISTERIÁL, -Ă adj. Care ţine de un ministru sau de un minister. ♢ Bancă ministerială = loc unde sunt grupaţi membrii guvernului la şedinţele parlamentului; hârtie (sau coală) ministerială = hârtie (sau coală) de formatul obişnuit pentru cereri; plic ministerial = plic mare în care se păstrează acte fără a fi îndoite. // adv. După indicaţiile oficiale. [Pron. -ri-al. / cf. fr. ministériel].
(Dicţionar de neologisme)

MINISTERIÁL, -Ă adj. care ţine de un ministru, de un minister. o bancă ~ă = loc unde sunt grupaţi membrii guvernului la şedinţele parlamentului; hârtie (sau coală) ~ă = hârtie (coală) de format obişnuit pentru cereri; plic ~ = plic mare, în care se păstrează acte fără a fi îndoite. (< fr. ministériel)
(Marele dicţionar de neologisme)

ministeriál adj. m. (sil. -ri-al), pl. ministeriáli; f. sg. ministeriálă, pl. ministeriále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MINISTERIÁL adj. (POL.) departamental. (Proble-me ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mi min mini minis minist

Cuvinte se termină cu literele: al ial rial erial terial