misiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

misiune

[Sinonime]
MISIÚNE, misiuni, s.f. 1. Însărcinare, împuternicire dată cuiva, sarcină de a face un anumit lucru. 2. Grup de persoane (oficiale) trimis într-o ţară străină cu un anumit scop (de obicei diplomatic); delegaţie. ♢ Misiune diplomatică = reprezentanţă diplomatică a unui stat, condusă de un ambasador sau de un ministru plenipotenţiar. 3. Acţiune de propagare a creştinismului în ţări cu altă religie dominantă; instituţie religioasă dintr-o asemenea ţară, prin care se propagă creştinismul. 4. Rol, rost, datorie, menire. [Pr.: -si-u-. – Var.: (1, înv.) mísie s.f.] – Din fr. mission, lat. missio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MISIÚN//E ~i f. 1) Sarcină acordată cuiva în vederea realizării unei acţiuni. 2) Reprezentanţă diplomatică a unui stat în alt stat. 3) Grup de persoane (oficiale) trimis undeva cu un anumit scop; delegaţie. 4) Organizaţie de creştini care propagă religia creştină în statele cu altă credinţă dominantă. [G.-D. misiunii; Sil. -si-u-] /<fr. mission, lat. missio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MISIÚNE s.f. 1. Însărcinare, rol, funcţie încredinţată cuiva. 2. Delegaţie trimisă de un stat în străinătate cu un scop determinat (în special diplomatic). ♦ Reprezentanţă diplomatică permanentă condusă de un ministru plenipotenţiar. 3. Acţiunea de propagare a creştinismului în ţările cu o altă religie dominantă. [Pron. -si-u-, var. misie s.f. / cf. fr. mission, it. missione, lat. missio].
(Dicţionar de neologisme)

MISIÚNE s. f. 1. însărcinare, funcţie încredinţată cuiva; rol, rost, menire. o ~ diplomatică = oficiu sau reprezentanţă diplomatică permanentă cu grad de ambasadă sau legaţie, condusă de un ambasador sau de un nunţiu. 2. delegaţie trimisă de un stat în străinătate cu un scop determinat. 3. acţiunea de propagare a creştinismului în ţările cu o altă religie. (< fr. mission, lat. missio)
(Marele dicţionar de neologisme)

misiúne (însărcinare, grup de reprezentanţi, propagare, menire) s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. misiúnii; pl. misiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MISIÚNE s. 1. v. însărcinare. 2. v. menire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mi mis misi misiu misiun

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune isiune