mitralii dex - definiţie, sinonime, conjugare
MITRÁL, -Ă, mitrali, -e, adj. Care se referă la valvula orificiului auriculo-ventricular stâng al inimii, care aparţine acestei valvule, care afectează această valvulă. Insuficienţă mitrală. Stenoză mitrală. – Din fr. mitral.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MITRÁLIE, mitralii, s.f. Fiecare dintre bucăţile mici de fier cu care se umpleau în trecut ghiulelele; proiectil cu pereţii de tablă care se sparge curând după ieşirea din ţeavă, împroşcând gloanţele aflate în interior. – Din fr. mitraille, it. mitraglia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MITRÁL ~ă (~i, ~e) Care se referă la valvula orificiului auriculo-ventricular stâng al inimii. ♢ Stenoză ~ă boală care constă în îngustarea orificiului auriculo-ventricular stâng al inimii. /<fr. mitral
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MITRÁLI//E ~i înv. Fiecare dintre bucăţile mici de metal cu care se umpleau în trecut ghiulelele. /<fr. mitraille, it. mitraglia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MITRÁL, -Ă adj. 1. Care este în formă de mitră. 2. Referitor la valvulele orificiului auriculo-ventricular stâng al inimii. [< fr. mitral].
(Dicţionar de neologisme)

MITRÁLII s.f. pl. Sfărâmături, bucăţi de oţel cu care se umpleau în trecut unele proiectile pentru tunuri şi care se spărgeau imediat la ieşirea din ţeavă. [Sg. mitralie. / cf. fr. mitraille, it. mitraglia].
(Dicţionar de neologisme)

MITRÁL, -Ă adj. 1. în formă de mitră. 2. referitor la valvulele orificiului auriculo-ventricular stâng al inimii. (< fr. mitral)
(Marele dicţionar de neologisme)

MITRÁLIE s. f. fiecare dintre bucăţile de fier cu care se umpleau în trecut unele proiectile pentru tunuri. (< fr. mitraille, it. mitraglia)
(Marele dicţionar de neologisme)

mitrál adj. m. (sil. -tral), pl. mitráli; f. sg. mitrálă, pl. mitrále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mitrálie s. f. (sil. -tra-li-e), art. mitrália (sil. -li-a), g.-d. art. mitráliei; pl. mitrálii, art. mitráliile (sil. -li-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MITRÁL adj. v. uterin.
(Dicţionar de sinonime)

MITRÁLIE s. (MIL.) (înv.) cartace.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mi mit mitr mitra mitral

Cuvinte se termină cu literele: ii lii alii ralii tralii