moțiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

moțiune

MOŢIÚNE, moţiuni, s.f. 1. Hotărâre a unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta îşi exprimă atitudinea, doleanţele sau revendicările în anumite probleme majore. 2. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la feminine prin adăugarea unui sufix, pentru a exprima deosebirea de sex la oameni şi la animale. [Pr.: -ţi-u-] – Din fr. motion, lat. motio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOŢIÚN//E1 ~i f. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine şi invers prin ataşarea unor sufixe speciale. [Sil. -ţi-u-] /<fr. motion, lat. motio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOŢIÚN//E2 ~i f. Decizie a unei adunări, aprobată prin vot, prin care se exprimă o atitudine, o doleanţă sau anumite revendicări într-o problemă de actualitate. [Sil. -ţi-u-] /<fr. motion, lat. motio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOŢIÚNE1 s.f. (Liv.) Mişcare. [Pron. -ţi-u-. / cf. it. mozione, lat. motio].
(Dicţionar de neologisme)

MOŢIÚNE2 s.f. 1. Parte a unui discurs în care se urmăreşte emoţionarea lectorilor sau a auditorilor. 2. Propunere făcută şi adoptată într-o adunare. [Cf. fr. motion, it. mozione, engl. motion].
(Dicţionar de neologisme)

MOŢIÚNE3 s.f. Formare a substantivelor feminine de la masculine şi invers cu ajutorul sufixelor. [Cf. fr. motion].
(Dicţionar de neologisme)

MOŢIUNE s. f. 1. parte a unui discurs în care se urmăreşte emoţionarea lectorilor sau auditorilor. 2. propunere făcută şi adoptată într-o adunare. o ~ de cenzură = moţiune dintr-o adunare naţională, într-un parlament, care pune în cauză guvernul. 3. (psihan.) proces dinamic prin care se actualizează pulsiunea. 4. procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine şi invers, cu ajutorul sufixelor. (< fr. motion, lat. motio)
(Marele dicţionar de neologisme)

moţiúne (jur., lingv.) s. f. (sil. -ţi-u-), g.-d. art. moţiúnii; pl. moţiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: mo mot moti motiu motiun

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune tiune otiune