mobilizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
MOBILIZÁ, mobilizez, vb. I. Tranz. 1. A chema sub arme, a convoca de urgenţă la unităţi (în vederea războiului); a trece de la starea de pace la cea de război. ♢ Expr. A mobiliza (pe cineva) pe loc = a păstra în timp de război (pe cineva) pe postul civil pe care-l ocupă, supunându-l disciplinei militare impuse de starea de război. ♦ (Fam.) A chema într-un anumit loc, cu un anumit scop; a convoca, a întruni, a aduna. 2. A antrena o colectivitate la o acţiune sau la o activitate susţinută, organizată şi coordonată, de interes general. – Din fr. mobiliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOBILIZÁRE, mobilizări, s.f. Acţiunea de a mobiliza şi rezultatul ei. – V. mobiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MOBILIZ//Á ~éz tranz. 1) (forţele armate ale unui stat) A pune pe picior de război. 2) (rezervişti) A chema sub arme în legătură cu trecerea la starea de război. 3) (colectivităţi, persoane) A atrage într-o acţiune amplă de interes comun; a ridica. 4) A concentra pentru a pune pe deplin în acţiune. A-şi ~ forţele. /<fr. mobiliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOBILIZÁ vb. I. tr. 1. A chema sub arme (întreaga armată de rezervă), a pune o armată pe picior de război. 2. A strânge, a organiza, a grupa forţe (în vederea unei acţiuni, la o adunare etc.) [< fr. mobiliser].
(Dicţionar de neologisme)

MOBILIZÁRE s.f. Acţiunea de a mobiliza şi rezultatul ei; (spec.) chemare sub arme a tuturor contingentelor vechi în stare de a purta armele. [< mobiliza].
(Dicţionar de neologisme)

MOBILIZÁ vb. I. tr. 1. a chema sub arme, a pune o armată pe picior de război. ♢ (fam.) a convoca. 2. a antrena şi stimula o colectivitate în vederea unei acţiuni de interes general. 3. (med.) a pune un bolnav să umble, să se mişte. II. refl. a-şi aduna forţele. (< fr. mobiliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

mobilizá vb., ind. prez. 1 sg. mobilizéz, 3 sg. şi pl. mobilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mobilizáre s. f., g.-d. art. mobilizării; pl. mobilizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MOBILIZÁ vb. a antrena. (A ~ la o acţiune.)
(Dicţionar de sinonime)

MOBILIZÁRE s. antrenare. (~ tuturor la o acţiune.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) mobiliza ≠ a (se) demobiliza
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mob mobi mobil mobili

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare