mode dex - definiţie, sinonime, conjugare
MÓDĂ, mode, s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferinţă generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ♢ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se foloseşte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferinţelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ♢ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depăşit, demodat, desuet; care aparţine unor realităţi din trecut, ieşite din uz; b) (despre oameni) cu concepţii vechi, depăşite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeieşti (şi de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conţine modele (noi) de îmbrăcăminte şi de încălţăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecţionează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÓD//Ă ~e f. Ansamblu de preferinţe sau deprinderi care predomină temporar într-un mediu social (fel de a se îmbrăca, de a se comporta, de a se exprima etc.). ♢ Jurnal de ~ revistă ilustrată în care sunt recomandate modele de obiecte de îmbrăcăminte. La ~ care corespunde gustului la un moment dat; care se foloseşte frecvent; modern; actual. De ~ veche demodat; desuet. [G.-D. modei] /<it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÓDĂ s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust, preferinţă (generalizată) la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. Magazin de mode = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de mode = publicaţie care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode, it. moda].
(Dicţionar de neologisme)

MÓDĂ s. f. 1. fel de a se îmbrăca, de a se purta etc., particular unei anumite epoci; gust, preferinţă la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. magazin de ĕ = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de ~ = publicaţie care cuprinde modele de haine. (< it. moda, germ. Moda, fr. mode)
(Marele dicţionar de neologisme)

módă s. f., g.-d. art. módei; pl. móde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MÓDĂ s. vogă. (Aşa era ~.)
(Dicţionar de sinonime)

MÓDĂ s. v. apucătură, chip, comportament, comportare, conduită, deprindere, eşantion, fason, fel, găteală, maniere, model, moravuri, mostră, năravuri, obiceiuri, podoabă, probă, purtare.
(Dicţionar de sinonime)

MÓDE s. v. birnic, contribuabil, subiect, impozabil.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mod

Cuvinte se termină cu literele: de ode