modela dex - definiţie, sinonime, conjugare
MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. A executa ceva după un anumit model (1); a da o anumită formă unui material plastic sau adus în stare plastică; a da materialului forma dorită; a fasona. ♦ A studia un obiect sau un fenomen inaccesibil cercetării directe, cu ajutorul unui model (1). ♦ (Fig.) A modifica după voie, a influenţa. – Din fr. modeler, it. modellare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MODEL//Á ~éz 1. tranz. 1) (substanţe, materiale) A prelucra prin frământare pentru a aduce la forma dorită. 2) (obiecte) A face să capete (prin prelucrare) o anumită formă; a fasona. Eroziunea ~ează relieful. 3) fig. (caracterul, firea, individualitatea) A supune unei influenţe directe. 4) (obiecte sau fenomene inaccesibile cercetării directe) A studia cu ajutorul unui model. 2. intranz. A realiza modelul unor obiecte, folosind ca materie substanţe maleabile. /<fr. modeler, it. modellare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MODELÁ vb. I. tr. 1. A executa într-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. ♦ A face modele pentru turnătorie. 2. (Fig.) A da expresia dorită, a forma. ♦ A influenţa. [< fr. modeler, it. modellare].
(Dicţionar de neologisme)

MODELÁ vb. tr. 1. a executa dintr-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. 2. a confecţiona modele pentru turnătorie. 3. (fig.) a da expresia dorită. (< fr. modeler, it. modellare)
(Marele dicţionar de neologisme)

modelá vb., ind. prez. 1 sg. modeléz, 3 sg. şi pl. modeleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MODELÁ vb. 1. v. fasona. 2. v. sculpta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mod mode model

Cuvinte se termină cu literele: la ela dela odela