modelat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. A executa ceva după un anumit model (1); a da o anumită formă unui material plastic sau adus în stare plastică; a da materialului forma dorită; a fasona. ♦ A studia un obiect sau un fenomen inaccesibil cercetării directe, cu ajutorul unui model (1). ♦ (Fig.) A modifica după voie, a influenţa. – Din fr. modeler, it. modellare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MODELÁT, -Ă, modelaţi, -te, adj. Căruia i s-a dat o anumită formă (după un model); spec. sculptat. – V. modela.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MODEL//Á ~éz 1. tranz. 1) (substanţe, materiale) A prelucra prin frământare pentru a aduce la forma dorită. 2) (obiecte) A face să capete (prin prelucrare) o anumită formă; a fasona. Eroziunea ~ează relieful. 3) fig. (caracterul, firea, individualitatea) A supune unei influenţe directe. 4) (obiecte sau fenomene inaccesibile cercetării directe) A studia cu ajutorul unui model. 2. intranz. A realiza modelul unor obiecte, folosind ca materie substanţe maleabile. /<fr. modeler, it. modellare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MODELÁ vb. I. tr. 1. A executa într-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. ♦ A face modele pentru turnătorie. 2. (Fig.) A da expresia dorită, a forma. ♦ A influenţa. [< fr. modeler, it. modellare].
(Dicţionar de neologisme)

MODELÁ vb. tr. 1. a executa dintr-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. 2. a confecţiona modele pentru turnătorie. 3. (fig.) a da expresia dorită. (< fr. modeler, it. modellare)
(Marele dicţionar de neologisme)

modelá vb., ind. prez. 1 sg. modeléz, 3 sg. şi pl. modeleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MODELÁ vb. 1. v. fasona. 2. v. sculpta.
(Dicţionar de sinonime)

MODELÁT adj. 1. v. fasonat. 2. v. sculptat.
(Dicţionar de sinonime)

MODELÁT s. v. modelare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mod mode model modela

Cuvinte se termină cu literele: at lat elat delat odelat