modula dex - definiţie, sinonime, conjugare
MODULÁ, modulez, vb. I. 1. Intranz. (Muz.) A trece de la o tonalitate la altă (după regulile armoniei). 2. Tranz. A exprima ceva prin inflexiuni ale vocii, a trece în chip melodios de la un ton la altul. 3. Refl. şi tranz. A (se) modifica anumite mărimi caracteristice ale unei oscilaţii (spre a transmite semnale purtătoare de informaţii). 4. Tranz. (Înv.) A modela. – Din fr. moduler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MODUL//Á ~éz 1. tranz. 1) muz. (arii, sunete, melodii etc.) A exprima prin inflexiuni ale vocii; a articula, trecând armonios de la un ton la altul. 2) fiz. A face să se moduleze. 2. intranz. muz. A emite o succesiune de sunete, schimbând tonul, înălţimea, accentul (conform regulilor armoniei). /<fr. modeler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MODUL//Á se ~eáză intranz. fiz. (despre mărimile caracteristice ale unor oscilaţii) A se modifica pentru a transmite semnale purtătoare de informaţie. /<fr. modeler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MODULÁ vb. I. tr. 1. A exprima ceva prin inflexiuni ale vocii; a schimba tonul, inflexiunile vocii; a ritma, a cadenţa. 2. A modifica amplitudinea, frecvenţa sau faza unei oscilaţii armonice. [< fr. moduler, cf. lat. modulari].
(Dicţionar de neologisme)

MODULÁ vb. tr. 1. a exprima ceva prin inflexiuni ale vocii; a schimba tonul, inflexiunile vocii; a ritma, a cadenţa. 2. a efectua o modulaţie (2). (< fr. moduler)
(Marele dicţionar de neologisme)

modulá vb., ind. prez. 1 sg. moduléz, 3 sg. şi pl. moduleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MODULÁ vb. 1. a(-şi) mlădia. (Îşi ~ vocea.) 2. v. in-tona.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mod modu modul

Cuvinte se termină cu literele: la ula dula odula