mohorî dex - definiţie, sinonime, conjugare
MOHÓR, (2) mohoare, s.n. 1. Numele mai multor specii de plante erbacee din familia gramineelor, cu frunze liniare, ascuţite, cu flori stacojii, galbene-ruginii etc. dispuse în spice cilindrice, dintre care unele se cultivă ca plante furajere (Setaria). 2. Loc cultivat cu mohor (1) sau pe care creşte mohor. – Din magh. mohar.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOHORÎ, mohorăsc, vb. IV. Tranz. şi refl. 1. A (se) colora în roşu (-închis) sau, p. gener., într-o culoare închisă; a (se) închide la culoare. 2. Fig. A (se) posomorî, a (se) întrista. – Din mohor.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOH//ÓR ~oáre n. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze ascuţite şi cu flori galbene-ruginii, dispuse în spice cilindrice. /<ung. mohar
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MOHOR//Î́ mă ~ăsc intranz. 1) A deveni roşu-închis (ca spicele mohorului). 2) A se închide la culoare; a se întuneca. 3) (despre timp, cer) A se schimba în rău (devenind mai întunecos din cauza îngrămădirii norilor); a se posomorî; a se înnora. 4) fig. (despre persoane) A deveni trist; a se mâhni; a se posomorî; a se întrista; a se amărî; a se scârbi. /Din mohor
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mohór (mohóri), s.m. – Părîng (Setaria glauca, Setaria viridis). Mag. mohar (Cihac, II, 516; Gáldi, Dict., 94), cf. sb., cr. muhar, bg. mohor (Conev 46). – Der. mohorît, adj. (înv., roşu-închis; sumbru, întunecat; întristat, melancolic), pentru culoarea spicului; mohorî, vb. (a întrista a întuneca); mohorală (var. mohoreală), s.f. (obscuritate; nelinişte, regret; monotonie); mohorîu, adj. (înv., roşu-închis); mohorîţi, vb. (înv., a vopsi în roşu); muhurel, adj. (cu pielea brună).
(Dicţionarul etimologic român)

mohór s. n., (terenuri) pl. mohoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mohorî́ vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. mohorăsc, imperf. 3 sg. mohorá; conj. prez. 3 sg. şi pl. mohoráscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MOHÓR s. (BOT.) 1. (Setaria verticillata) dughie, mei-păsăresc, (reg.) bursoacă. 2. (Setaria viridis) (reg.) mei-nebun, mei-păsăresc. 3. (Setaria glauca) costrei, (reg.) bursoacă.
(Dicţionar de sinonime)

MOHÓR s. v. dughie, rogoz.
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGE MOHORÂT s. v. antrax, cărbune, dalac, pustulă malignă.
(Dicţionar de sinonime)

MOHORÎ vb. 1. v. înnora. 2. v. strica. 3. v. încrunta.
(Dicţionar de sinonime)

MOHORÎ vb. v. întrista, mâhni, posomorî.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) mohorî ≠ a (se) învoioşa
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo moh moho mohor

Cuvinte se termină cu literele: ri ori hori ohori