moment dex - definiţie, sinonime, conjugare

moment

[Sinonime]
MOMÉNT, momente, s.n. 1. Interval scurt de timp; clipă, secundă. ♢ Loc. adj. De moment = de scurtă durată; efemer; vremelnic. ♢ Loc. adv. Pentru moment = provizoriu, deocamdată, pentru scurt timp. Pe moment = în prima clipă, în acea clipă. În tot momentul = în permanenţă, tot timpul. La moment = imediat, pe loc; p. ext. la timp. Din moment în moment sau dintr – un moment în altul =imediat, chiar acum; curând, îndată. (Nici) un moment deloc, niciodată. ♢ Loc. conj. Din moment ce... = de vreme ce..., deoarece... ♦ Perioadă scurtă în desfăşurarea unui proces; fază, etapă. ♢ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ♢ Loc. adv. În momentul de faţă = actualmente, în prezent. Din primul moment = chiar de la început. În ultimul moment = chiar înainte de expirarea ultimului termen, când nu mai este nici o clipă de pierdut. La un moment dat = într-un anumit timp (nedeterminat); deodată. Un moment, se spune pentru a solicita cuiva o clipă de răgaz, o întrerupere. ♦ Episod din acţiunea unei scrieri literare; (p. ext.) specie a genului epic în care este surprins un instantaneu semnificativ din viaţa cotidiană. ♦ Dată, termen. ♦ Mărime fizică egală cu produsul dintre valoarea unei mărimi date şi una sau mai multe distanţe în raport cu un punct, cu o axă sau cu un plan. 2. Ocazie favorabilă; prilej. – Din lat. momentum, fr. moment, it. momento, germ. Moment.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOMÉNT ~e n. 1) Interval scurt de timp; clipă; secundă; clipită; minut. ♢ Pentru ~ deocamdată. La ~ pe loc; imediat. Din ~ ce deoarece. 2) Interval de timp în desfăşurarea unui proces sau fenomen din natură sau din societate; etapă; stadiu; fază. ♢ În ~ul de faţă în prezent. La un ~ dat a) într-un anumit timp; b) deodată. 3) Episod din acţiunea unei opere literare. 4) Timp când urmează să se producă un eveniment. 5) Situaţie favorabilă. /<lat. momentum, fr. moment, it. momento, germ. Moment
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOMÉNT s.n. 1. Clipă, secundă, scurt interval de timp. ♢ De moment = de scurtă durată; efemer; moment muzical = piesă instrumentală înrudită cu impromptuul. ♦ Situaţie în timp a unui fapt, a unei întâmplări etc. ♦ Schiţă restrânsă la maximum, cultivată la noi de I. L. Caragiale. ♦ Perioadă de timp în care se petrece ceva; etapă. 2. Ocazie, circumstanţă (prielnică). 3. Mărime fizică egală cu produsul dintre o mărime dinamică şi una sau mai multe distanţe. [Cf. fr. moment, lat. momentum].
(Dicţionar de neologisme)

MOMÉNT s. n. 1. interval scurt de timp; clipă, secundă. o de ~ = de scurtă durată; efemer; ~ muzical = mică piesă instrumentală înrudită cu impromptuul. ♢ perioadă de timp în care se petrece ceva; etapă. 2. (art.) ocazie. 3. schiţă restrânsă la maximum, care cuprinde un instantaneu din viaţa cotidiană. 4. mărime fizică egală cu produsul dintre o mărime dinamică şi una sau mai multe distanţe. (< lat. momentum, it. momento, germ. Moment, fr. moment)
(Marele dicţionar de neologisme)

din momént ce loc. conjcţ.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

momént s. n., pl. moménte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MOMÉNT s. 1. ceas, clipă, clipită, minut, oră, secundă, timp, vreme, (rar) clipeală, (pop.) cirtă, soroc, (înv. şi reg.) cescuţ. (A sosit ~ul când ...) 2. v. împrejurare. 3. v. fază.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mom mome momen

Cuvinte se termină cu literele: nt ent ment oment