monopolizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MONOPOLIZÁ, monopolizez, vb. I. Tranz. 1. A exercita un monopol, a pune stăpânire, cu drept de monopol, pe o ramură de producţie; a supune unui monopol. 2. Fig. A acapara, a-şi aroga drepturi exclusive asupra cuiva sau a ceva; a reţine întreaga atenţie sau interesul cuiva. – Din fr. monopoliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MONOPOLIZÁT, -Ă, monopolizaţi, -te, adj.Care ţine de regimul monopolurilor, care aparţine monopolurilor sau este supus unui monopol. – V. monopoliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MONOPOLIZ//Á ~éz tranz. 1) (întreprinderi, ramuri ale economiei etc.) A exploata cu drept de monopol; a supune unui monopol. 2) fig. (obiecte) A-şi însuşi punând stăpânire în mod arbitrar şi exclusiv; a acapara impunându-şi drepturi exclusive. /<fr. monopoliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MONOPOLIZÁ vb. I. tr. 1. A exercita un monopol. 2. (Fig.) A acapara, a căutaobţină toate drepturile asupra unui lucru, să-şi impună drepturi exclusive într-o problemă etc. [< fr. monopoliser].
(Dicţionar de neologisme)

MONOPOLIZÁ vb. tr. 1. a exercita un monopol (1). 2. (fig.) a acapara, a căuta să obţină toate drepturile asupra unui lucru, să-şi impună drepturi exclusive. (< fr. monopoliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

monopolizá vb., ind. prez. 1 sg. monopolizéz, 3 sg. şi pl. monopolizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MONOPOLIZÁ vb. v. acapara.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mon mono monop monopo

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat olizat