morganatică dex - definiţie, sinonime, conjugare

morganatică

morganatică morganatic
MORGANÁTICĂ, morganatice, adj. (În sintagmele) Căsătorie morganatică = căsătorie între un bărbat dintr-o familie domnitoare şi o femeie de rang social inferior. Soţie morganatică = soţie care a contractat o căsătorie morganatică şi care nu beneficiază de toate drepturile acordate soţului. – Din fr. morganatique, lat. morganaticus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MORGANÁTI//CĂ ~ce adj. (despre căsătorii) Care se face între un suveran sau un principe şi o femeie de rang social inferior. ♢ Soţie ~că soţie care, căsătorindu-se cu un principe, nu se bucură de privilegiile acestuia. /<fr. morganatique, lat. morganaticus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MORGANÁTIC, -Ă adj. Căsătorie morganatică = căsătorie între un bărbat dintr-o familie monarhică sau princiară şi o femeie de altă condiţie socială, care nu-i este socotită soţie decât din punct de vedere legal, fără a fi ridicată la rangul lui. [< fr. morganatique].
(Dicţionar de neologisme)

MORGANÁTICĂ adj. căsătorie ~ = căsătorie între un bărbat dintr-o familie monarhică sau princiară şi o femeie de o condiţie socială inferioară. (< fr. morganatique, lat. morganaticus)
(Marele dicţionar de neologisme)

morganátică adj. f., pl. morganátice
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: mo mor morg morga morgan

Cuvinte se termină cu literele: ca ica tica atica natica