morișcă dex - definiţie, sinonime, conjugare
MORÍSCI s.m. pl. Populaţie maură din Peninsulă Iberică, convertită cu forţa la catolicism la mijlocul sec. XVI, persecutată şi după creştinare şi expulzată din Spania. – Din sp. morisco, fr. morisque.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MORÍŞCĂ, morişti, s.f. 1. Maşină mică de vânturat grâne. 2. Râşniţă cu care se macină pesmet, cafea, piper etc. 3. Moară mică pusă în mişcare de vânt, de apă sau cu mâna. 4. Jucărie care înfăţişează aripile sau roata unei mori de vânt; jucărie care se învârteşte în mână şi produce un sunet caracteristic (folosită şi pentru a speria păsările din semănături). ♢ Morişcă de vânt = obiect de ornament, imitând aripile unei mori de vânt, pus pe acoperişul caselor, care, la bătaia vântului, se roteşte în direcţia acestuia. 5. (În sintagma) Morişcă hidrometrică (sau hidraulică) = instrument format dintr-un rotor, cu una sau mai multe palete, care se roteşte sub acţiunea curentului de apă şi serveşte la măsurarea vitezei unui curs de apă. – Moară + suf. -işcă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MORÍŞ//CĂ ~ti f. 1) Moară mică de vânt sau apă. ♢ A ajunge de la moară la ~ a sărăci. 2) Maşină mică de vânturat cereale. 3) Râşniţă pentru măcinat (piper, cafea etc.). 4) Obiect imitând aripile unei mori de vânt, care se aşază pe acoperişul caselor (ca ornament) sau se foloseşte ca sperietoare pentru păsările ce atacă semănăturile. 5) Jucărie care se învârteşte cu mâna, producând un sunet caracteristic. [G.-D. moriştii] /moară + suf. ~işcă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

morísc (rar) adj. m., s. m., pl. morísci; adj. f., s. f. moríscă, pl. morísce
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

morísci s. m. pl. (sil. -risci), art. moríscii
(Dicţionar ortografic al limbii române)

moríşcă s. f., g.-d. art. moríştii; pl. moríşti
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MORÍŞCĂ s. 1. (reg.) ciutură. (~ este o moară mică.) 2. vânturătoare. (~ pentru cereale.) 3. (pop.) moară, (reg.) sfârlează, (Transilv. şi Bucov.) sfârâitoare. (~ pentru copii.) 4. pârâitoare, scârţâitoare, zbârnâitoare. (~ pentru alungat păsările din semănături.)
(Dicţionar de sinonime)

MORÍŞCĂ s. v. mulinetă, pipotă, rânză, râşniţă, stomac măcinător.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mor mori moris morisc

Cuvinte se termină cu literele: ca sca isca risca orisca