morse dex - definiţie, sinonime, conjugare
MÓRSĂ, morse, s.f. Mamifer carnivor din mările polare, lung de 3-4 metri, gros şi greoi, cu membre scurte în formă de lopeţi, cu caninii superiori foarte dezvoltaţi; vacă-de-mare (Odobaenus rosmarus). – Din fr. morse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÓRSE subst, invar. (Şi în sintagma alfabet Morse) Cod telegrafic în care literele alfabetului sunt reprezentate prin puncte şi linii. ♦ (De obicei în sintagmele aparat sau telegraf Morse) Aparat cu care se transmit semnale telegrafice cu acest cod. – Din fr. morse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÓRS//Ă ~e f. Mamifer acvatic, de talie mare, din regiunile polare, cu membrele scurte, adaptate pentru înot, având caninii superiori foarte dezvoltaţi. /<fr. morse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÓRSE subst. invar. 1) Cod telegrafic care se foloseşte (puncte şi linii) în loc de litere. 2) Aparat cu care se transmit semnalele telegrafice ale unui astfel de cod. /<fr. morse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÓRSĂ s.f. 1. Mamifer carnivor din mările arctice şi antarctice asemănător cu foca şi al cărui mascul are doi colţi foarte mari, care ies afară din gură. 2. Dispozitiv cu dinţi care permite îmbucarea a două piese ale unui sistem tehnic. [< fr. morse].
(Dicţionar de neologisme)

MÓRSE s.n. 1. Sistem de telegrafie care utilizează un alfabet compus din puncte şi linii. 2. Aparat de telegrafie care transmite şi recepţionează semnale cu alfabetul compus din puncte şi linii. ♦ Alfabet folosit pentru aceste semnale. [< fr. morse, cf. Morse – fizician american].
(Dicţionar de neologisme)

MÓRSĂ s. f. 1. mamifer carnivor din mările polare asemănător cu foca. 2. dispozitiv cu dinţi care permite îmbucarea a două piese ale unui sistem tehnic. (< fr. morse)
(Marele dicţionar de neologisme)

MÓRSE s. n. sistem de telegrafie cu un cod din puncte şi linii. (< fr. morse)
(Marele dicţionar de neologisme)

mórsă (zool., tehn.) s. f., g.-d. art. mórsei; pl. mórse
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MÓRSĂ s. (ZOOL.; Odobaenus rosmarus) (rar) cal-de-mare, vacă-de-mare, viţel-de-mare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mor mors

Cuvinte se termină cu literele: se rse orse