mortalitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

mortalitate

[Sinonime]
MORTALITÁTE s.f. Indice rezultat din raportarea numărului de decese dintr-o populaţie, într-o anumită perioadă, la totalul populaţiei respective, pe un anumit teritoriu. ♢ Mortalitate infantilă = frecvenţa deceselor în primul an de viaţă la o mie de copii născuţi vii. – Din fr. mortalité, lat. mortalitas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MORTALITÁTE f. Număr de persoane decedate la o mie de locuitori într-un an de zile. ♢ ~ infantilă frecvenţă a deceselor în primul an de viaţă la o mie de născuţi vii. /<fr. mortalité, lat. mortalitas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MORTALITÁTE s.f. Proporţia de decese din sânul populaţiei dintr-un teritoriu şi o perioadă anumită; letalitate. ♦ Caracterul a ceea ce este muritor. ♦ Număr de animale sau de oameni morţi din cauza unei boli. [Cf. lat. mortalitas, fr. mortalité].
(Dicţionar de neologisme)

MORTALITÁTE s. f. raportul dintre numărul de decese şi numărul total al populaţiei dintr-un teritoriu, într-o perioadă dată; letalitate. o ~ generală = frecvenţă în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă; ~ infantilă = frecvenţa deceselor în primul an de viaţă la o mie de născuţi vii. (< fr. mortalité, lat. mortalitas)
(Marele dicţionar de neologisme)

mortalitáte s. f., g.-d. art. mortalităţii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MORTALITÁTE s. (livr.) letalitate, (înv. şi reg.) moarte. (~ infantilă.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Mortalitatenatalitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo mor mort morta mortal

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate