mozaic dex - definiţie, sinonime, conjugare

mozaic

[Sinonime]
MOZAÍC1, mozaicuri, s.n. 1. Lucrare de tehnică decorativă, care constă în ansamblarea artistică a unor bucăţi mici de marmură, de ceramică, de sticlă, de smalţ etc. de diferite culori, lipite între ele cu mortar sau cu mastic. 2. Fig. Amestec de elemente eterogene. 3. Viroză a plantelor, manifestată prin apariţia unor pete decolorate pe frunze, care alternează cu porţiuni colorate normal, având aspectul de mozaic (1). – Din fr. mosaïque, it. mosaico.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOZÁIC2, -Ă, mozaici, -ce, adj., s.m. şi f. 1. Adj. Care ţine de mozaism, privitor la mozaism. 2. S.m. şi f. Adept al mozaismului. [Pr.: -za-ic] – Din fr. mosaïque.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MOZÁI//C1 ~că (~ci, ~ce) Care ţine de mozaism; propriu mozaismului. [Sil. -za-ic] /<fr. mosaïque
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOZÁI//C2 ~că (~ci, ~ce) m. şi f. Adept al mozaismului. /<fr. mosaïque
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOZAÍC ~uri n. 1) Operă de artă decorativă, formată prin asamblarea estetică a unor bucăţi de materiale (piatră, sticlă, marmură, ceramică, smalţ) de diverse culori, fixate între ele cu mortar sau cu mastic. 2) Lucrare constând din realizarea unei suprafeţe lustruite (de pardoseală) din ciment, cu bucăţi mici de marmură, calcar etc. 3) Ansamblu de elemente eterogene. /<fr. mosaique, it. mosaico
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MOZAÍC s.n. 1. Lucrare ornamentală, compusă din bucăţi mici de marmură, de sticlă etc. colorate diferit şi care alcătuiesc o figură, un tablou etc. 2. Combinaţie, amestecătură (frumos îmbinată) de diferite elemente, culori etc. ♦ Operă literară care conţine multe elemente eterogene, însă armonios ordonate. ♦ Compoziţie de caractere tipografice deosebite. 3. Boală a unor plante cauzată de un virus şi care se prezintă ca un amestec de pete pe frunze. [Pron. -za-ic. / cf. fr. mosaïque, it. mosaico].
(Dicţionar de neologisme)

MOZÁIC, -Ă adj. Privitor la mozaism. // s.m. şi f. Adept al mozaismului. [Pron. -za-ic. / < fr. mosaïque].
(Dicţionar de neologisme)

MOZAÍC1 s. n. 1. lucrare ornamentală din bucăţi mici de marmură, sticlă etc. colorate diferit, care formează figuri geometrice, flori etc. 2. combinaţie de diferite elemente, culori etc. ♢ operă literară care conţine multe elemente armonios ordonate. ♢ compoziţie de caractere tipografice deosebite. 3. (biol.) organ(ism) care cuprinde două tipuri de ţesuturi diferite genetic. 4. boală a unor plante cauzată de un virus, un amestec de pete gălbui pe frunze. 5. (fig.) amestec eterogen. (< fr. mosaïque, it. mosaico)
(Marele dicţionar de neologisme)

MOZÁIC2, -Ă adj., s. m. f. (adept) al mozaismului. (< fr. mosaïque)
(Marele dicţionar de neologisme)

mozáic adj. m., s. m. (sil. -za-ic), pl. mozáici, f. sg. mozáică, pl. mozáice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mozaíc s. n., pl. mozaícuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MOZÁIC adj., s. (BIS) iudaic.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mo moz moza mozai

Cuvinte se termină cu literele: ic aic zaic ozaic