mucenici dex - definiţie, sinonime, conjugare
MUCENÍC1, mucenici, s.m. (Pop.; de obicei la pl.) Un fel de colăcel (împletit în formă de 8) preparat din aluat copt sau fiert, cu nuci şi cu zahăr sau cu miere, care se mănâncă în ziua de 9 martie. – Cf. rus. m u č n i k „plăcintă de secară”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MUCENÍC2, -Ă, mucenici, -ce, subst. 1. S.m. şi f. Martir din primele timpuri ale creştinismului; p. gener. persoană care suferă, care se sacrifică pentru ideile, convingerile sale. 2. S.m. pl. Sărbătoare creştină pentru pomenirea a patruzeci de martiri, care se prăznuieşte la 9 martie. – Din sl. mučenikŭ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MUCENÍ//C ~ci m. 1) Persoană care îndură chinuri fizice sau morale pentru ideile, convingerile sale; martir. 2) (la începuturile creştinismului) Creştin ortodox care era supus la suferinţe fizice pentru credinţă. 3) la pl. bis. Sărbătoare creştină în amintirea celor patruzeci de mucenici din Sevastia. 4) Fiecare dintre cei patruzeci de colăcei în formă de opt, copţi cu ocazia sărbătorii creştine pentru pomenirea celor patruzeci de martiri. /<sl. mučeniku
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mucenic (muceníci), s.m. – 1. Martir. – 2. (S.m. pl.) Sărbătoarea celor 40 de martiri din Sevastia, la 9 martie. – 3. Un fel de covrigi care se servesc de sărbătoarea Sf. Mucenici. Sb. mučenik (Tiktin; Candrea), din sl. mąčenikŭ (Cihac, II, 205), cf. bg. măčenik, cf. muncă. – Der. muceni, vb. (înv., a martiriza); mucenicie (var. mucenie), s.f. (martiriu), din sb. mučenje; mucenicesc, adj. (de mucenic); muceniţă, s.f. (martiră), din sb. mučenica.
(Dicţionarul etimologic român)

muceníc (martir, preparat culinar) s. m., pl. muceníci
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MUCENÍC s. (BIS.) 1. martir, (înv.) martor, mărturie, mărturisitor, otroc. (~ ortodox.) 2. (mai ales la pl.) sfinţişor, sfânt, (reg.) bradoş, brăduleţ, brânduş. (De 9 martie se mănâncă ~i.)
(Dicţionar de sinonime)

MUCENICÍ vb. v. martiriza.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mu muc muce mucen muceni

Cuvinte se termină cu literele: ci ici nici enici cenici