muflă dex - definiţie, sinonime, conjugare

muflă

[Sinonime]
MÚFLĂ, mufle, s.f. 1. Cameră a unui cuptor industrial sau de laborator, cu pereţi refractari, în care materialul supus încălzirii nu vine în contact cu combustibilul sau cu gazele de ardere. 2. Dispozitiv construit din mai mulţi scripeţi, folosit pentru ridicarea greutăţilor mari. – Din fr. moufle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MÚFL//Ă ~e f. 1) Grup de scripeţi ai unei macarale. 2) Cameră cu pereţii refractari într-un cuptor industrial sau de laborator, unde se introduc materialele de încălzit pentru a le feri de contactul direct cu sursa de încălzire. /<fr. moufle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MÚFLĂ s.f. 1. Cameră cu pereţi refractari a unui cuptor industrial sau de laborator, unde se introduc materialele de încălzit pentru a nu intra în contact cu combustibilul sau cu gazele de ardere. 2. Grup de mai mulţi scripeţi aşezaţi pe acelaşi ax sau pe axe în prelungire, care formează o parte a palanului. [< fr. moufle].
(Dicţionar de neologisme)

MÚFLĂ s. f. 1. cameră cu pereţi refractari ai unui cuptor industrial sau de laborator, unde se introduc materialele de încălzit pentru a nu intra în contact cu combustibilul sau cu gazele de ardere. 2. sistem de scripeţi pe acelaşi ax sau pe axe în prelungire, care formează o parte a palanului. (< fr. moufle)
(Marele dicţionar de neologisme)

múflă s. f. (sil. -flă), g.-d. art. múflei; pl. múfle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MÚFLĂ s. 1. (TEHN.) palan, scripete. 2. (MAR.) gruie, macara. 3. (TEHN.) pastică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mu muf mufl

Cuvinte se termină cu literele: la fla ufla