mulțumi dex - definiţie, sinonime, conjugare
MULŢUMÍ, mulţumesc, vb. IV. 1. Intranz. (La prez. ind. pers. 1 sg. şi pl. este folosit adesea ca formulă stereotipă, cu valoare de interj.) A exprima (cuiva) recunoştinţă sau satisfacţia pentru o manifestare de politeţe, un dar, un bine etc. care i s-a făcut. ♦ A răspunde la un salut, la o urare. 2. Tranz. A răsplăti, a recompensa pe cineva. 3. Tranz. A satisface pe cineva, a face pe placul cuiva; a bucura. 4. Refl. A fi, a se socoti satisfăcut; a nu pretinde mai mult. ♦ (Pop.) A se lasa de ceva, a renunţa la..., a se sătura de... [Prez. ind. şi: (reg.) mulţám – Var.: (reg.) mulţămí vb. IV] – Din formula de urare (la) mulţi ani!
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MULŢUM//Í ~ésc 1. intranz. A-şi exprima (prin cuvinte) recunoştinţa (pentru un lucru util, plăcut etc.); a arăta (cuiva) gratitudine; a spune „mulţumesc”. 2. tranz. (persoane) 1) A trata (cu ceva) drept răsplată. 2) A face să simtă bucurie (ca urmare a îndeplinirii unei doleanţe, exigenţe sau necesităţi). /Din formula de urare „(la) mulţi ani!”
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MULŢUM//Í mă ~ésc intranz. 1) A fi satisfăcut. ~ cu puţinul pe care-l are. 2) pop. A fi plictisit sau dezgustat (de ceva); a i se face lehamite (de ceva). /Din formula de urare „(la) mulţi ani!”
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mulţumí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. mulţumésc, imperf. 3 sg. mulţumeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. mulţumeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MULŢUMÍ vb. 1. (BIS.) (înv.) a blagodari. (A ~ divinităţii.) 2. v. satisface. 3. a satisface, (pop.) a îndestula, (Ban., Transilv. şi Mold.) a joi. (Recolta obţinută l-a ~.) 4. v. limita.
(Dicţionar de sinonime)

MULŢUMÍ vb. v. accepta, admite, aproba, compensa, consimţi, despăgubi, încuviinţa, îndupleca, îngădui, învoi, lăsa, permite, primi, răsplăti, recompensa.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) mulţumi ≠ a (se) nemulţumi
(Dicţionar de antonime)

A mulţumi ≠ a nemulţumi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: mu mul mult multu multum

Cuvinte se termină cu literele: mi umi tumi ltumi ultumi