mulinetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

mulinetă

[Sinonime]
MULINÉTĂ, mulinete, s.f. 1. Dispozitiv folosit în pescuitul sportiv cu lansetă, fixat pe vergile de pescuit şi constituit dintr-o bobină cu manivelă, care serveşte la înfăşurarea firului, şi dintr-un mecanism de frânare. 2. Mică elice folosită la frânele aerodinamice de încercare. 3. Elice mică montată în partea anterioară a unei elice propulsoare de avion pentru reglarea automată a pasului acesteia. – Din fr. moulinet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MULINÉTĂ s.f. 1. Dispozitiv format dintr-un mic tambur pe care se înfăşoară firul undiţei. 2. Mică elice auxiliară montată în partea anterioară a elicei propulsoare a unui avion, servind la reglarea automată a pasului acesteia. ♦ Mică elice folosită la frânele aerodinamice de încercare. 3. Barieră rotativă la trecerile pietonilor. 4. V. muline. [Var. mulinet s.n. / < fr. moulinet].
(Dicţionar de neologisme)

MULINÉTĂ s. f. 1. dispozitiv format dintr-un tambur pe care se înfăşoară firul undiţei. 2. elice folosită la frânele aerodinamice de încercare. 3. mică elice auxiliară montată în partea anterioară a elicei propulsoare a unui avion, la reglarea automată a pasului acesteia. 4. barieră rotativă la trecerile pietonilor. (< fr. moulinet)
(Marele dicţionar de neologisme)

mulinétă s. f., pl. mulinéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MULINÉTĂ s. (rar) morişcă. (~ la undiţă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mu mul muli mulin muline

Cuvinte se termină cu literele: ta eta neta ineta lineta