mus dex - definiţie, sinonime, conjugare
MUS, muşi, s.m. Elev marinar. – Din fr. mousse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞOÁRECE, şoareci, s.m. Animal mic din ordinul rozătoarelor, de culoare cenuşiu-închis, cu botul ascuţit şi cu coada lungă şi subţire (Mus musculus). ♢ Şoarece de bibliotecă = se spune despre o persoană care îşi petrece cea mai mare parte a timpului prin biblioteci, citind şi studiind. Şoarece de birou = birocrat. ♢ Expr. A trăi (sau a se iubi, a se avea) ca mâţa (sau ca pisica) cu şoarecele, se spune despre două persoane care nu se pot suferi, care se ceartă întruna. I-au mas şoarecii în pântece (sau burtă), se spune despre un om foarte flămând. A se juca (cu cineva) ca mâţa (sau ca pisica) cu şoarecele = a-şi bate joc de cineva, ţinându-l într-o situaţie incertă. În gaură (sau în bortă) de şoarece = în cea mai ferită, mai dosnică ascunzătoare, în gaură de şarpe. ♢ Compus: Şoarece de câmp = mic rozător de câmp care face mari stricăciuni în culturi (Apodemus agrarius); şoarece de pădure = animal rozător care trăieşte în pădure (Apodemus sylvaticus). [Var.: şoárec s.m.] – Lat. sorex, -icis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞOBOLÁN, şobolani, s.m. Mamifer rozător omnivor din familia muridelor, mai mare decât şoarecele, cu coada lungă acoperită cu solzi în formă de inele, care trăieşte în jurul locuinţelor, hambarelor, depozitelor etc., provocând mari stricăciuni; guzgan (Rattus norvegicus). ♢ Şobolan negru (sau de casă) = şobolan care trăieşte în cămări, în poduri etc., produce mari pagube şi transmite diferite boli infecţioase (Rattus rattus). Şobolan de apă = şobolan de culoare roşcată, care trăieşte pe malul apelor (Arvicola terrestris). Şobolan moscat = desman. – Sobol + suf. -an.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MUS muşi m. Elev marinar. /<fr. mousse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

Şoárec//e ~i m. Mamifer rozător dăunător, de talie mică, cu blană cenuşie, cu bot ascuţit şi cu coadă lungă, subţire. ♢ ~ de câmp specie de şoarece care trăieşte în câmp, cauzând mari daune semănăturilor. ~ de pădure specie de şoarece care trăieşte în pădure. ~ de birou birocrat. A se juca (cu cineva) ca mâţa (sau ca pisica) cu ~ele a se amuza pe socoteala cuiva, ţinându-l într-o permanentă încordare. (A nu scăpa) nici în gaură (sau nici în bortă) de ~ (a nu se putea salva) nici în cea mai ferită as-cunzătoare. [Sil. şoa-re-ce] /<lat. sorex, ~icis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞOBOLÁN ~i m. Mamifer rozător asemănător cu şoarecele, dar de talie mai mare, care trăieşte în preajma caselor aducând daune mari omului; guzgan. ♢ ~-de-apă specie de şobolan cu blana roşiatică, care trăieşte pe malul apelor. /sobol + suf. ~an
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MUS s.m. Elev marinar, care învaţă marinăria pe o navă. [Pl. muşi. / < engl. mus, cf. fr. mousse].
(Dicţionar de neologisme)

MUS s. m. 1. elev marinar. 2. ajutor al timonierului (schipărului) la bordul unei ambarcaţii cu vele. (< engl. mus, fr. mousse)
(Marele dicţionar de neologisme)

mus s. m., pl. muşi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

şoárece s. m., pl. şoáreci
(Dicţionar ortografic al limbii române)

şobolán s. m., pl. şoboláni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ŞOÁRECE s. 1. (ZOOL.; Mus musculus) (reg.) paruş, şoacăţ. 2. (ZOOL.) şoarece-de-câmp (Microtus arvalis) = (reg.) popândău, popândeţ, popândoc, poponeţ; şoarece-de-pădure (Apodemus silvaticus) = (reg.) popândău, popânzac, popânzoi, poponeţ. 3. (IHT.) şoarece-de-mare (Motella tricirrhata) = (reg.) peşte-jidovesc.
(Dicţionar de sinonime)

ŞOÁRECE s. v. chiţcan, liliac.
(Dicţionar de sinonime)

ŞOBOLÁN s. (ZOOL.) 1. (Mus decumanus) guzgan, (reg.) chiţcan, chiţoran, cloţan, gherlan, ghiorţan, grivan, guz, hârciog, hârţ, lostun, mioarcă, miogârţan, mitorlan, miţorgan, păşoi, pinţă, pâţoc, popândău, popânzac, poponeţ, poţoc, sobol, spurc, şoacăţ, şomâc, ţuşcan, zezeran. 2. (Rattus norvegicus) guzgan, (reg.) cloţan, miţorgan, potcan, şoacăţ. 3. şobolan de casă v. şobolan negru; şobolan-moscat (Desmana mos-chata) = desman; şobolan negru (Rattus rattus) = şobolan de casă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: mu

Cuvinte se termină cu literele: us