năzărire dex - definiţie, sinonime, conjugare
NĂZĂRÍ, năzăresc, vb. IV. 1. Refl. . A i se părea cuiva că vede sau că aude ceea ce nu există; a i se năluci. ♦ A-i veni cuiva deodată o idee (ciudată), o toană, un capriciu. 2. Intranz. şi refl. . A se arăta vederii (pentru scurt timp); a se întrezări. ♦ Tranz. (Pop.) A vedea (nedesluşit, de departe); a zări, a observa. [Prez. ind. şi: năzár] – Din sl. nazirati.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NĂZĂRÍRE, năzăriri, s.f. Faptul de a i (se) năzări cuiva ceva; (concr.) ceea ce apare sau i se pare că apare cuiva; apariţie, închipuire, năzăreală, năzăritură; vedenie, halucinaţie. – V. năzări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NĂZĂRÍ pers. 3 năzáre intranz. A apărea vag şi fugitiv (ca o nălucă); a se arăta vederii pentru un timp scurt; a năluci. [Şi năzăreşte] /<sl. nazirati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE NĂZĂRÍ pers. 3 se năzáre intranz. 1) (construit cu dativul) A i se părea ca real (ceea ce, de fapt, nu există); a (i) se năluci. 2) A-i veni un gând ciudat şi neaşteptat; a-i abate. [Şi se năzăreşte] /<sl. nazirati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

năzărí (năzărésc, năzărít), vb. – 1. (Rar) A întrezări, a descoperi. – 2. (Rar) A apărea, a se arăta. – 3. (Refl.) A i se părea, a avea impresia. Sl. nazrĕti „a întrezări” (Miklosich, Slaw. Elem., 31; Miklosich, Lexicon, 404; Cihac, II, 469), cf. sl., bg. nazirati. La ultimul sens poate exista o încrucişare cu sl. nazorŭ „bănuială”. – Der. năzăritură, s.f. (închipuire); năzarnic, adj. (cu toane); năzăreală, s.f. (viziune).
(Dicţionarul etimologic român)

năzărí vb., ind. prez. 3 sg. năzáre/năzăréşte, imperf. 3 sg. năzăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. năzáră/ năzăreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

năzăríre s. f., g.-d. art. năzărírii; pl. năzăríri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NĂZĂRÍ vb. 1. v. părea. 2. a-l apuca, a-i căşuna, a-i veni, (înv. şi reg.) a-i abate, (Transilv.) a-i tonca, (fig.) a-i trăsni. (Nu ştiu ce i s-a ~ aşa deodată.)
(Dicţionar de sinonime)

NĂZĂRÍRE s. 1. v. năzăreală. 2. v. halucinaţie. 3. v. fantomă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: na naz naza nazar nazari

Cuvinte se termină cu literele: re ire rire arire zarire