nacelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

nacelă

[Sinonime]
NACÉLĂ, nacele s.f. 1. Cabină (deschisă) atârnată de un balon pentru a transporta echipajul, lestul, instrumentele etc. ♦ Cabină metalică închisă în care se află echipajul şi motoarele unui dirijabil. 2. Vas de laborator de formă alungită, folosit pentru calcinări. – Din fr. nacelle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NACÉL//Ă ~e f. 1) Cabină atârnată de un balon zburător sau de un dirijabil. 2) Vas mic, lunguieţ, confecţionat dintr-un material refractar, folosit în unele operaţii de laborator. /<fr. nacelle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NACÉLĂ s.f. 1. Coş deschis sau cabină (metalică) atârnată de un balon, în care se transportă aeronauţii, lestul, aparatele de bord etc. ♦ Cabină a unui dirijabil, unde sunt instalate motoarele şi în care sunt transportate persoanele etc. 2. Vas de laborator de formă alungită, folosit pentru calcinări. [< fr. nacelle].
(Dicţionar de neologisme)

NACÉLĂ s. f. 1. coş deschis, cabină suspendată de un balon, în care se transportă aeronauţii, lestul, instrumentele de bord. 2. carenaj care conţine grupul motopropulsor al unui avion. ♢ cabină de motor a unui dirijabil. 3. vas de laborator de formă alungită, pentru calcinări. 4. element arhitectural de secţiune semiovală cu axa verticală, scobit în zid. (< fr. nacelle)
(Marele dicţionar de neologisme)

nacélă s. f., g.-d. art. nacélei; pl. nacéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NACÉLĂ s. (AV.) gondolă. (~ la un balon.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: na nac nace nacel

Cuvinte se termină cu literele: la ela cela acela