necesar dex - definiţie, sinonime, conjugare

necesar

[Sinonime]
NECESÁR, -Ă, necesari, -e, adj. 1. De care este nevoie, de care nu se poate lipsi cineva; indispensabil, trebuincios. ♢ Strictul necesar = cantitate minimă (din ceva), indispensabilă pentru un anumit scop. Muncă necesară = parte a muncii depuse de lucrător în procesul de producţie, prin care se creează produsul folosit pentru întreţinerea sa şi a familiei sale. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este (neapărat) trebuincios la ceva. Necesarul de seminţe. 2. Care nu poate să nu existe sau să nu se întâmple (în condiţii date). – Din fr. nécessaire, lat. necessarius, it. necessario.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NECESÁR ~ă (~i, ~e) şi substantival Care este de trebuinţă; care nu poate lipsi; trebuincios. Mijloace ~e.Strictul ~ minimum absolut trebuincios. /<fr. nécessaire, lat. necessarius, it. necessario
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NECESÁR, -Ă adj. Care nu poate lipsi; trebuincios, indispensabil. // s.n. Ceea ce este absolut trebuincios pentru ceva. [Cf. fr. nécessaire, it. necessario, lat. necessarius].
(Dicţionar de neologisme)

NECESÁR, -Ă I. adj. care nu poate lipsi; trebuincios, indispensabil. o strictul ~ = cantitatea minimă din ceva, indispensabilă pentru un anumit scop. II. s. n. ceea ce este absolut trebuincios pentru ceva. (< fr. nécessaire, lat. necessarius)
(Marele dicţionar de neologisme)

necesár adj. m., pl. necesári; f. sg. necesáră, pl. necesáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

necesár s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NECESÁR adj. 1. v. indispensabil. 2. v. neapărat. 3. v. trebuincios. 4. v. util.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Necesar ≠ inutil, nenecesar, netrebuincios
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ne nec nece neces necesa

Cuvinte se termină cu literele: ar sar esar cesar ecesar