neglijent dex - definiţie, sinonime, conjugare

neglijent

[Sinonime]
NEGLIJÉNT, -Ă, neglijenţi, -te, adj. 1. Care nu-şi îndeplineşte îndatoririle cu destulă grijă; indolent, nepăsător. 2. Care nu se îngrijeşte de ţinuta sa, care are o ţinută dezordonată, murdară etc.; neîngrijit. 3. (Despre acţiuni, atitudini etc. ale oamenilor) Care denotă lipsă de atenţie, de grijă, de interes (faţă de ceva, de cineva sau de sine). – Din fr. négligent.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NEGLIJÉN//T ~tă (~ţi, ~te) şi adverbial 1) Care neglijează; nepăsător. 2) (despre persoane) Care nu este obişnuit cu ordinea; dezordonat. 3) Care vădeşte lipsă de grijă, de interes. /<fr. négligent
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NEGLIJÉNT, -Ă adj. Dezordonat, neîngrijit; delăsător, indolent, nepăsător. ♦ Care denotă lipsă de grijă, de interes. [Cf. fr. négligent, lat. negligens].
(Dicţionar de neologisme)

NEGLIJÉNT, -Ă adj. dezordonat, neîngrijit; delăsător, indolent. ♢ care denotă lipsă de grijă, de interes. (< fr. négligent)
(Marele dicţionar de neologisme)

neglijént adj. m. (sil. -gli-), pl. neglijénţi; f. sg. neglijéntă, pl. neglijénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NEGLIJÉNT adj. 1. delăsător, lălâu, neîngrijit, şleampăt, (fam.) îngălat. (O femeie ~.) 2. dezordonat, neîngrijit, (prin Munt.) tâlos, (fam.) deşănţat. (O ţinută ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Neglijentgrijuliu
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ne neg negl negli neglij

Cuvinte se termină cu literele: nt ent jent ijent lijent