nervură dex - definiţie, sinonime, conjugare

nervură

[Sinonime]
NERVÚRĂ, nervuri, s.f. 1. Fiecare dintre fasciculele conducătoare liberiene lemnoase care străbat limbul frunzelor şi prin care circulă sevă. P. anal. (Rar) Fiecare dintre ramificaţiile cele mai subţiri ale rădăcinii unui copac. 2. Fiecare dintre fibrele cornoase, ramificate în formă de reţea, care străbat membrana aripii unor insecte. 3. (La pl.) Reţea de dungi de altă culoare decât fondul, care dau un aspect marmorat unei suprafeţe; (şi la sg.) fiecare dintre dungile care formează această reţea. 4. Proeminenţă pe suprafaţa interioară sau exterioară a unei piese, a unui organ de maşină etc., care serveşte la mărirea rezistenţei sau a rigidităţii piesei, la mărirea suprafeţei de schimb de căldură etc. 5. (Arhit.) Fiecare dintre mulurile care formează osatura unei bolţi (gotice sau romanice); mulură care conturează şi decorează muchiile unei bolţi, marginile unei nişe etc. 6. Grindă de beton armat turnată o dată cu planşeul şi servind la întărirea acestuia. 7. Fiecare dintre piesele aşezate pe axa unei aripi de avion pentru a asigura profilul aripii, a împiedica deformarea ei şi a mări rezistenţă scheletului acesteia. 8. (De obicei la pl.) Cută foarte îngustă, cusută ca garnitură pe un obiect de îmbrăcăminte; cerculeţ. – Din fr. nervure.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NERVÚR//Ă ~i f. 1) bot. Fiecare dintre ramificaţiile vaselor purtătoare de sevă în interiorul unei frunze. 2) zool. Fiecare dintre ramificaţiile fibrelor cornoase de pe aripa unei insecte. 3) Linie subţire, care se evidenţiază cromatic, formând o reţea pe suprafaţa unor obiecte. 4) Element arhitectural, cu funcţie decorativă, care reliefează muchiile sau marginile unei bolţi sau ale unei nişe. 5) Protuberanţă pe suprafaţa unui obiect tehnic, care asigură o rezistenţă sporită a acestuia. 6) Bară de beton armat, care fortifică planşeurile unei construcţii. 7) Element de rezistenţă montat pe aripile unui avion. 8) Dungă cusută în relief pe suprafaţa unui obiect vestimentar. [G.-D. nervurii] /<fr. nervure
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NERVÚRĂ s.f. 1. Fiecare dintre vinişoarele de pe suprafaţa unei frunze prin care circulă seva. 2. Fiecare dintre fibrele cornoase şi ramificate care împart aripa unei insecte în mai multe părţi, formând o reţea. ♦ Bară metalică sau de lemn care face parte din scheletul unei aripi de avion. 3. Ieşitură pe suprafaţa unei piese, care îi măreşte rezistenţa. ♦ Grindă de beton armat care se toarnă împreună cu placa planşeului. 4. Mulură decorativă care conturează muchiile unei bolţi, marginile unei nişe etc. 5. (De obicei la pl.) Cută foarte îngustă cusută ca garnitură pe un obiect de îmbrăcăminte. [Pl. -ri, -re. / < fr. nervure].
(Dicţionar de neologisme)

NERVÚRĂ s. f. 1. fascicul libero-lemnos de pe suprafaţa frunzelor, prin care circulă seva. 2. fiecare dintre fibrele cornoase şi ramificate care străbat aripa unor insecte. ♢ bară metalică sau de lemn din scheletul unei aripi de avion. 3. proeminenţă pe suprafaţa unei piese, a unui organ de maşină, care îi măreşte rezistenţa. ♢ grindă de beton armat care se toarnă împreună cu placa planşeului. 4. mulură decorativă care conturează muchiile unei bolţi, marginile unei nişe etc. 5. (pl.) cută foarte îngustă cusută ca garnitură pe un obiect de îmbrăcăminte. (< fr. nervure)
(Marele dicţionar de neologisme)

nervúră s. f., g.-d. art. nervúrii; pl. nervúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NERVÚRĂ s. 1. (BOT.) (rar) nerv, (pop.) vână. (~ a unei frunze.) 2. v. dungă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ne ner nerv nervu nervur

Cuvinte se termină cu literele: ra ura vura rvura ervura