neutralizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
NEUTRALIZÁ, neutralizez, vb. I. 1. Tranz. A pune în imposibilitate de a se manifesta, a face inofensiv, a reduce la pasivitate, a paraliza; a anihila acţiunea unei forţe prin altă forţă contrară, a contracara, a zădărnici. ♦ Tranz. şi refl. (Lingv.) A determina sau a suferi o neutralizare. 2. Tranz. fact. şi refl. (Chim.) A (se) face neutru (4). 3. Tranz. (Fiz.) A compensa cuplajul dintre circuitul electric de intrare şi cel de ieşire al unui amplificator electric. [Pr.: ne-u-] – Din fr. neutraliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NEUTRALIZÁT, -Ă, neutralizaţi, -te, adj. Făcut sau devenit neutru. [Pr.: ne-u-] – V. neutraliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NEUTRALIZ//Á ~éz tranz. 1) A lipsi de posibilitatea de a se manifesta activ; a face neutru, inofensiv. 2) (compuşi chimici) A face să devină neutru. ~ o soluţie. 3) (corpuri fizice) A lipsi de sarcină electrică. [Sil. ne-u-] /<fr. neutraliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE NEUTRALIZ//Á mă ~éz intranz. A deveni neutru. [Sil. ne-u-] /<fr. neutraliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NEUTRALIZÁ vb. I. tr. 1. A face neutru, inofensiv; a zădărnici (o acţiune, o manifestare etc.). 2. A face neutru (4). ♦ A compensa cuplajul dintre circuitul electric de intrare şi cel de ieşire al unui amplificator electric. ♦ tr., refl. (Lingv.) A determina sau a suferi o neutralizare. [< fr. neutraliser].
(Dicţionar de neologisme)

NEUTRALIZÁ vb. I. tr. 1. a face neutru, inofensiv; a zădărnici (o acţiune). 2. a compensa cuplajul dintre circuitul electric de intrare şi cel de ieşire al unui amplificator electric. II. tr., refl. 1. a (se) face neutru (4). 2. (lingv.) a determina, a suferi o neutralizare. (< fr. neutraliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

neutralizá vb. (sil. -tra-), ind. prez. 1 sg. neutralizéz, 3 sg. şi pl. neutralizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NEUTRALIZÁ vb. 1. v. anihila. 2. v. paraliza.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ne neu neut neutr neutra

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat alizat