nișă dex - definiţie, sinonime, conjugare

nișă

[Sinonime]
NÍŞĂ, nişe, s.f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se aşază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care serveşte ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care serveşte pentru adăpostirca lucrătorilor în timpul execuţiei unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum şi pentru depozitarea unor materiale. ♦ Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereţii unei ecluze pentru a adăposti canaturile porţilor când acestea sunt deschise. 4. Construcţie specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereţii de sticlă, legată de un coş de evacuare şi folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanţe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagmă) Nişă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acţiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulceraţie adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.). – Din fr. niche.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NÍŞ//Ă ~e f. 1) Adâncitură într-un zid sau într-un perete, făcută special, cu diferite scopuri. 2) Construcţie în formă de dulap, care serveşte în laboratoare pentru captarea gazelor vătămătoare, în vederea evacuării lor. 3) Cavitate patologică adâncă într-un organ intern. /<fr. niche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

níşă (-e), s.f. – Firidă. Fr. niche.
(Dicţionarul etimologic român)

NÍŞĂ s.f. 1. Firidă. ♦ Intrând amenajat într-un perete, unde se poate aşeza o mobilă, se poate adăposti ceva etc. 2. (Geol.) Formă de relief cu aspect de firidă, creată prin eroziune la baza unei faleze, în jurul unui izvor, în malul concav al unui meandru etc. 3. Dulap cu pereţi de sticlă legat de un coş de evacuare, folosit în laboratoare împotriva gazelor vătămătoare. 4. (Anat.) Mic spaţiu în formă de intrând. 5. (Biol.) Regiune în care un organism sau o populaţie găseşte cele mai bune condiţii pentru a supravieţui şi a se reproduce. [< fr. niche, cf. it. nicchia – cochilie].
(Dicţionar de neologisme)

NÍŞĂ s. f. 1. intrând amenajat într-un perete, unde se poate aşeza o mobilă, adăposti ceva etc. 2. formă de relief cu aspect de firidă, creată prin eroziune la baza unei faleze, în jurul unei izvor, în malul concav al unui meandru etc. 3. dulap cu pereţi de sticlă legat de un coş de evacuare în laboratoare împotriva gazelor nocive. 4. (anat.) mic spaţiu în formă de intrând. 5. imagine radiologică a unui cancer gastric. 6. (biol.) regiune în care un organism, o populaţie, o specie găsesc cele mai bune condiţii pentru a supravieţui şi a se reproduce. (< fr. niche)
(Marele dicţionar de neologisme)

níşă s. f., art. níşa, g.-d. art. níşei; pl. níşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NÍŞĂ s. adâncitură, cotlon, firidă, intrând, ocniţă, scobitură, (înv.) sfiridă. (Vasul era pus într-o ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ni nis

Cuvinte se termină cu literele: sa isa